Achterstand begint al in de baarmoeder. Gezinnen met een laag inkomen hebben namelijk twee keer zoveel kans op een baby met een te laag geboortegewicht. Vooral onder de grote rivieren en in de grote steden komt dit veel voor. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de kansengelijkheidkaart van Nederland.

Een laag geboortegewicht kan voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen, zowel op korte als op lange termijn. Hartaanvallen, obesitas, depressies, schoolprestaties. De eerste 1000 dagen van een kind zijn ‘cruciaal’ als we dit soort ellende tegen willen gaan, vertelthoogleraar Tessa Roseboom van de Universiteit van Amsterdam eerder in deze uitlegvideo.

Kansengelijkheidkaart

Bastian Ravesteijn is universitair docent aan de Erasmus School of Economics en gepromoveerd als econoom. Sinds oktober vorig jaar is hij de man achter de interactieve kansengelijkheidkaart. Hierop brengt hij de kansengelijkheid in Nederland in kaart, onder meer op het gebied van inkomen en onderwijs. Hij beschikt over een enorme database aan informatie. Ditmaal is Ravesteijn gedoken in het thema geboortegewicht en kwam tot een aantal opvallende conclusies.

Inkomen speelt een rol

De eerste: ouders met een laag inkomen hebben twee keer zoveel kans om een baby met een te laag geboortegewicht te krijgen als ouders met een hoog in inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe lager het percentage kinderen met een te laag geboortegewicht (minder dan 2500 gram).

De tweede conclusie: geografie speelt óók een belangrijke rol. Als je alléén kijkt naar ouders met een laag inkomen, zie je alsnog grote verschillen in Nederland. Vooral in de grote steden en onder de grote rivieren zijn de scores hoog.

Laag inkomen versus armoede

Wat heeft een laag inkomen van ouders te maken met het gewicht van een baby? We vragen het hoogleraar verloskunde & gynaecologie Eric Steegers (Erasmus MC). Hij houdt zich al langer bezig met dit onderwerp. “Omdat het écht een belangrijk thema is”, zegt hij. De wetenschapper heeft het onderzoek van Ravesteijn bestudeerd. “Wat die plaatjes feitelijk laten zien is dat achterstand al in de baarmoeder begint”, zegt hij.

Een laag inkomen speelt inderdaad een belangrijke rol. Of misschien moeten we het hebben over achterstand. Want je kunt weinig inkomen hebben, maar wel op andere vlakken goed ‘scoren’ zoals huisvesting, luchtkwaliteit en het hebben van goede vrienden en familie.

Denk maar mee: mensen met een laag inkomen die wonen in een omgeving die veilig is, waar veel groen is, waar kinderen kunnen spelen en waar sociale cohesie is in de buurt, daar zie je de problemen minder, legt de hoogleraar uit. Het zou een verklaring kunnen zijn van de verschillen op de kaart – kijk bijvoorbeeld naar Friesland waar de cijfers gunstiger zijn. Steegers: “Achterstand gaat over veel meer dan alleen inkomen.”

Lees verder op rtlnieuws.nl

Zie ook:
Te licht én te zwaar geboortegewicht vergroot aanleg op overgewicht
Huiselijk geweld verdubbelt risico op vroeggeboorte en laag geboortegewicht

Congres Multiprobleemgezinnen 15 april 2021

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan