Huiselijk geweld verdubbelt risico op vroeggeboorte en laag geboortegewicht

0
721

Slachtoffers van huiselijk geweld tijdens de zwangerschap hebben dubbel zo veel risico op vroeggeboorte. De kans dat baby’s met een lager geboortegewicht ter wereld komen verdubbelt eveneens.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Iowa waarover Nu.nl bericht. De onderzoekers bekeken de effecten van huiselijk geweld uit vijftig studies en combineerden data van meer dan vijf miljoen vrouwen uit zeventien landen, waarvan er 15.000 te maken hadden met huiselijk geweld.

De onderzoekers stellen dat huiselijk geweld in de vorm van fysieke, seksuele, financiële, psychische of emotionele mishandeling leidt tot een verdubbeling van het risico op een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht bij baby’s. Dit risico wordt nog groter naarmate vrouwen slachtoffer zijn van meerdere vormen van huiselijk geweld. “Huiselijk geweld door een partner of ex-partner is zorgwekkend omdat er niet een, maar twee levens risico lopen”, vertelt onderzoeker Audrey Saftlas.

In Nederland zijn er jaarlijks zo’n 200.000 mensen slachtoffer van ernstig huiselijk geweld. Van de volwassen Nederlandse bevolking is bijna de helft (45 procent) ooit slachtoffer geweest. “Er moeten interventies blijven komen om geweld te voorkomen. Ook moeten we vrouwen die misbruik ervaren ondersteunen”, aldus Saftlas.

Domestic violence during pregnancy doubles risk of preterm birth, low birth weight

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here