Kinderen met een te laag of juist te hoog geboortegewicht hebben een grotere kans op het krijgen van ouderdomsziekten, zoals hart- en vaatzieken en obesitas. Het gaat zowel om baby’s die te licht zijn bij de geboorte als om kinderen die juist te snel aankomen. De gewichtsverstoringen op zeer jonge leeftijd hangen samen met problemen in de energiebalans, de spierkracht en conditie. Iets waar ze hun hele leven last van kunnen houden.   

Dat blijkt uit promotieonderzoek van kinderarts Arend van Deutekom aan de Vrije Universiteit waarover Het Parool bericht. “Een verstoring van de energiebalans betekent dat deze kinderen meer stil zitten, minder sporten en ongezonder eten. Dit gedrag kan ervoor zorgen dat ze een grotere kans hebben op het krijgen van obesitas en hart- en vaatziekten”, zegt Van Deutekom. Hij onderzocht de invloed van geboortegewicht en groei tijdens de babyleeftijd op lichamelijke fitheid, energie-inname en eetgedrag, lichamelijke activiteit en veel zitten op latere leeftijd.

ABCD-studie
Het onderzoek is onderdeel van de ‘Amsterdam Born Children and their Development‘ (ABCD) studie; een groot geboortecohortonderzoek dat 8000 opgroeiende kinderen volgt vanaf hun geboorte.

Voor het onderzoek werden kinderen van 8 en 9 jaar oud uitgenodigd in het Olympisch Stadion, waar onder andere hun conditie gemeten werd met een piepjestest, spierkracht met een handknijpkrachttest en ook een verspringtest werd afgenomen. Daarnaast vulden ze verschillende vragenlijsten in.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan