Baby’s en peuters worden thuis en in de kinderopvang onvoldoende gestimuleerd in beweegactiviteiten. Dit vergroot de kans op een achterstand op motorisch gebied op het moment dat ze naar de basisschool gaan. Het programma ‘Beweeg Wijs’ zorgt voor extra beweegtijd waardoor kinderen beter leren spelen en sociaal-emotioneel sterker worden.

Het ‘Beweeg Wijs’-programma bevat beweegkaarten aan de hand waarvan kinderen aan de slag gaan met leuke en uitdagende activiteiten. Dit zorgt voor meer plezier in spelen en bewegen en het draagt indirect bij aan een verbetering van de motorische vaardigheden en een gezonde basis. Naast de beweegkaarten, omvat de methode ook themalessen en -ideeën. Hiermee kan wekelijks, een kalenderjaar lang, met de verschillende activiteiten worden gewerkt. Een belangrijk aspect binnen de methodiek is de betrokkenheid van ouders om zo de vertaalslag te kunnen maken naar de thuissituatie.

Doelgroepen
De interventie wordt ingezet bij kinderdagopvang voor peuters in de leeftijd van 1,5 t/m 4 jaar en hun ouders, waarbij extra aandacht is voor kinderen met (dreigend) overgewicht of obesitas. Kinderen in de leeftijd van 0 – 1,5 jaar en hun ouders volgen een speciaal voor deze leeftijd aangepast programma waarin alle (sub)doelen van het projectplan aan de orde komen.

Intermediaire doelgroep
De intermediaire doelgroep bestaat uit pedagogisch medewerkers van de kinderdagopvang en trainers van sportverenigingen. Zij worden in twee jaar opgeleid om na de projectperiode het aanbod zelfstandig te kunnen continueren.

Samenwerking
Voor de continuïteit heeft het een grote meerwaarde dat de kinderdagopvang samenwerkt met de basisscholen in de wijk die reeds werken met de interventie Beweeg Wijs voor 4 – 12 jaar. Daarmee samenhangend is het de bedoeling om een duurzaam zorg, sport, onderwijs netwerk in de gemeente op te bouwen dat in staat is deze groep te trekken en blijvend te binden.

Klik hier voor meer informatie over het‘Beweeg Wijs’-programma 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan