Prematuur kind vaak bron van angst

3
19823
huilbaby

In meerdere opzichten zorgt een vroeggeboorte voor een slechte start. “Niet alleen kampt het kind met allerlei fysieke problemen, ook het ouderschap begint te vroeg en wordt op de proef gesteld. Vaak is een prematuur kind een bron van angst.”

Aan het woord is Fernanda Sampaio de Carvalho, GZ- en Klinisch psycholoog, psychotherapeut en Infant Mental Health Specialist. Zij wijst erop dat zorgprofessionals vaak over allerlei programma’s beschikken om met premature kinderen om te gaan. “Onderbelicht is echter het traumatische aspect van de ziekenhuisopname voor de ouders en de invloed hiervan op het gezin. Er is veel meer aandacht nodig voor het sociaal-emotionele aspect en preventieve zorg op dit vlak.”

Invulling ouderrol

In de eerste weken of maanden na een vroeggeboorte ligt de focus meestal volledig op de medische zorgbehoefte van het kind. “Begrijpelijk”, vindt Sampaio de Carvalho, “maar in alle hectiek wordt dan al snel vergeten dat het kind ook voor het oppakken van de ouderrol te vroeg ter wereld is gekomen.” Zij wijst erop dat de ouders vaak nog onvoldoende voorbereid zijn op hun nieuwe rol. “Daar komt bij dat het ouderschap door alle zorgen en vele ziekenhuisbezoeken extra op de proef wordt gesteld. Denk aan de snelle, vaak traumatiserende geboorte, de lange twijfel of het kindje het gaat

Ook ontwikkelen ouders van een te vroeg geboren kind regelmatig eigen problemen. “Ik maak mee dat zij er moeite mee hebben om weer een ziekenhuis binnen te stappen, angstaanvallen hebben of zomaar in huilen uitbarsten.” Uit eigen ervaring weet ze dat het moeilijk is om ouders die hulp nodig hebben goed door te verwijzen. “Dat is echt nog een aandachtspunt binnen de zorg aan het jonge kind en hun ouders.”

Dynamiek in het gezin rond vroeggeboorte

Tijdens de derde editie van het Congres Vroegsignalering bij baby’s op 15 november verzorgt Fernanda Sampaio de Carvalho een workshop over de dynamiek in het gezin rond een vroeggeboorte. Wat hebben ouders nodig, welke zorgen hebben ze, waar lopen ze tegenaan? En: wat kunnen professionals die met deze ouders en kinderen in aanraking komen beter wel of niet doen?

> Meer informatie over het Congres Vroegsignalering bij baby’s


Fernanda Sampaio de Carvalho:  “Vroeggeboorte van grote invloed op ontwikkeling ouder-kindrelatie, nu en later””

Fernanda Sampaio de Carvalho is GZ- en Klinisch psycholoog, psychotherapeut en Infant Mental Health Specialist. Ze is werkzaam als Klinisch Psycholoog in het Moeder en Kind Centrum van het Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis. Daarnaast is zij supervisor en leertherapeut bij de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) en de Landelijke Vereniging van Kinder- en Jeugdpsychotherapeuten (VKJP) en runt zij een eigen praktijk.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

3 REACTIES

 1. Kan je dit congres ook bij wonen als ouders van een prematuur kind? Het lijkt ons namelijk heel intresant.

  • Beste Frans Ham,

   uiteraard kunt u zich aanmelden voor het congres. Hoewel het congres vooral bedoeld is voor professionals kan ik me voorstellen dat u het ook interessant vindt.

   Met vriendelijke groet,
   Louise van den Broek

 2. Het is van uitermate groot belang om op enig moment de cirkel van zorg te kunnen doorbreken en ook “gewoon” plezier te kunnen hebben met je baby.
  Voor de hechting en de flexibiliteit van ouders is het noodzakelijk dat dit ook gevoed wordt met plezierige ervaringen. Bij Stichting Jonge Kind Centrum krijgen wij regelmatig ouders binnen die op doorverwijzing van een arts bij ons komen voor een uur per week “ontwikkelingsstimulerend spelen” en voor het sociale netwerk van ouders en van de kinderen. We zien dat dit en positief effect heeft op het welbevinden van ouders en daarmee ook op die van de kinderen. Want: hoe comfortabeler een ouder zich in de ouderrol voelt hoe, in het algemeen, “soepeler” de opvoeding verloopt.
  Mooi dat er aandacht is voor deze kwetsbare (ouders + kinderen) groep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here