De anderhalvemetersamenleving, handen wassen en thuisonderwijs hebben een verrassend bijkomend effect. Het aantal infectieziekten is de afgelopen maanden spectaculair gedaald en ligt ver onder het niveau van andere jaren. Vooral baby’s en peuters zijn veel gezonder.

Dat blijkt uit cijfers van kennisinstituut Nivel, dat zich baseert op registraties van huisartsen, waarover het AD bericht. Bij kinderen onder de vier is het aantal besmettingen met maar liefst 70 tot 80 procent gedaald ten opzichte van andere jaren. Datzelfde beeld is terug te zien bij oorontstekingen, een tweede infectie die erg vaak voorkomt bij kleine kinderen en vaak wordt opgedaan in bijvoorbeeld kinderdagverblijven. Normaal zijn er per 100.000 peuters ongeveer 500 gevallen per week, nu ligt dat getal rond de 100.

Terugval na sluiting scholen

Het aantal vastgestelde infecties beleefde een abrupte terugval na week 11. Dat was precies de week dat de scholen voor het laatst open waren. Naast buikgriep en oorontsteking komen ook aandoeningen als bof, vlekjesziekten, oogontstekingen, kinkhoest, roodvonk en krentenbaard veel minder vaak voor.

Ook het aantal longontstekingen is fors lager. Hierbij valt op dat dat vooral voor peuters én mensen boven de 65 geldt. Het aantal patiënten in deze groep is slechts eenderde van het normale aantal. Ook het aantal vastgestelde gevallen van buikgriep onder de Nederlandse bevolking gehalveerd.

Rechtstreeks verband

Volgens Christian Hoebe, hoogleraar sociale geneeskunde in Maastricht en als arts verbonden aan de GGD in Zuid-Limburg, zijn de cijfers een rechtstreeks gevolg van de aangescherpte maatregelen. ,”De maatregelen hebben gewoon effect, niet alleen bij corona. Je ziet ook dat we een relatief kleine influenza-epidemie gehad hebben.”

Ook Mariëtte Hooiveld, senior onderzoeker bij Nivel, vermoedt een duidelijk verband. “Het zal een combinatie zijn. Meer afstand houden, meer handen wassen, minder kleine kinderen bij elkaar én mensen die niet meer voor elk wissewasje naar de dokter gaan. Dat laatste is in elk geval niet de enige reden. Je ziet bijvoorbeeld ook dat het aantal acute oorontstekingen sterk daalt. Als je kind een oorontsteking heeft, ga je echt wel naar de dokter.”

Nog een aanwijzing dat zorg mijden niet de enige oorzaak kan zijn, is dat het aantal vaststellingen van hooikoorts en jeuk, aandoeningen die niet via menselijk contact worden opgedaan, op hetzelfde niveau liggen als in andere jaren.

Bron: AD

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan