Nutricia haalt het veelgebruikte verdikkingsmiddel ‘Nutriton’ uit het assortiment van de babyvoeding. Het product is bedoeld voor baby’s die veel spugen of refluxklachten hebben. Veelal is dit middel echter niet nodig. Tot de leeftijd van een half jaar kan een babymaag namelijk uitsluitend melk verwerken. Voor baby’s met een ziekte kan verdikkingsmiddel wel belangrijk zijn.

Nutriton verdikt de melk, zodat het minder snel zou terugstromen vanuit de maag. Het belangrijkste ingrediënt – Johannesbroodpitmeel – is echter zo duur geworden dat Nutricia het product van de markt haalt.

Nutricia biedt klanten een alternatief: AR voeding. Dat is melkpoeder waar het verdikkingsmiddel al aan toegevoegd is. Daarnaast draagt de fabrikant verdikkingsmiddel van een ander merk aan om dieetvoeding of moedermelk mee te verdikken.

Verdikkingsmiddel weglaten

Een andere oplossing is volgens preverbaal logopedist Maaske Treurniet simpelweg verdikkingsmiddel weglaten bij babyvoeding. Het gebruik hiervan voor baby’s onder de zes maanden is betwist. Hun spijsvertering is tot deze leeftijd namelijk uitsluitend gemaakt om melk te verwerken. Andere voedingsmiddelen kunnen dus al snel voor problemen zorgen. De verdikkingsmiddelen bestaan uit zetmeel en kan obstipatie als bijwerking geven. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat belangrijke mineralen, zoals ijzer, zink en calcium, door de verdikkingsmiddelen minder goed worden opgenomen.

Reflux hoort bij baby’s

‘Veel kinderen hebben refluxklachten”, legt Maaske Treurniet uit. “Dit hoort bij baby’s. Ze krijgen immers enkel vloeibare voeding en liggen een groot deel van de dag. Het maakt de kans op het terugstromen van voeding groter. Dit is dus heel normaal bij baby’s. Er is maar zeer zelden sprake van refluxziekte. In bijna alle gevallen is er een oplossing voor de klachten te vinden in aanpassingen tijdens en na de voeding.”

Zo blijkt uit onderzoek dat er veel interventies zijn waarmee refluxklachten kunnen worden tegengegaan zónder het gebruik van verdikkingsmiddelen of medicatie. “In de praktijk komt dit neer op een andere wijze van voeden, aanpassingen bieden in de houding, de gebruikte fles en speen of het verbeteren van de drinktechniek.” Ook het aanpassen van het voedingsschema kan de klachten doen afnemen of zelfs laten verdwijnen. Vaak heeft dit te maken met de hoeveelheid melk die per voeding gegeven wordt.

Preverbaal logopedist en lactatiekundige

Een preverbaal logopedist, of lactatiekundige bij borstvoeding, kan met de ouders meekijken tijdens de voeding om een voedingsplan te maken. Meer informatie over preverbale logopedie is te vinden op: www.nvpl.nl . Meer informatie over lactatiekundige zorg is te vinden op: www.nvlborstvoeding.nl

Wel verdikkingsmiddel nodig

Een en ander laat onverlet dat er ook genoeg baby’s zijn die verdikking nodig hebben in hun voeding om überhaupt niet alleen afhankelijk te worden van sondevoeding. Dit kunnen kinderen met reflux zijn, maar ook kinderen met bepaalde neurologische aandoeningen en kinderen met luchtwegproblemen. A.R. voeding is voor deze laatste twee groepen kinderen geen alternatief, omdat het veelal niet dik genoeg is om te kunnen slikken zonder risico op aspiratie. Bovendien zijn er genoeg kinderen die borstvoeding krijgen of afhankelijk zijn van een andere (medische) voeding, waardoor A.R. eveneens geen goed of in ieder geval niet het beste alternatief is.

Bronnen: Persbericht Maaske Treurniet / Cindy Navis Nutricia

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan