Te vroeg geboren kinderen hebben op tweejarige leeftijd gemiddeld hogere bloedglucosewaarden en ook vaker een verhoogde bloeddruk. Er is een verband tussen het stresshormoon cortisol en de hoogte van de bloeddruk. Dit kan erop wijzen dat hormonale veranderingen al op jonge leeftijd een rol kunnen spelen bij verhoogde bloeddruk bij te vroeg geboren kinderen. Insulinebehandeling in de eerste week na vroeggeboorte vermindert mogelijk de risicofactoren.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Miranda de Jong bij VUmc. “Op basis van dit onderzoek adviseren we dat ouders al vroeg worden voorgelicht over het risico op hart- en vaatziekten en adviezen krijgen over voeding en leefstijl”, vertelt de Jong.

Overleven buiten de baarmoeder

Al eerder was bekend dat vroeggeboorte gevolgen heeft voor de gezondheid op volwassen leeftijd. Vooral als een kind geboren wordt vóór een zwangerschapsduur van 32 weken. Vlak na de geboorte van het te vroeg geboren kind vinden er namelijk allerlei aanpassingen plaats in het lichaam die helpen om te overleven buiten de baarmoeder. Op latere leeftijd kunnen deze veranderingen in de hormoonhuishouding en het metabolisme leiden tot een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Uit het onderzoek van De Jong blijkt nu dat de hormonale en metabole gevolgen al te zien zijn bij peuters.

Insulinebehandeling vermindert risicofactoren

De Jong onderzocht ook het effect van een insulinebehandeling in de eerste week na vroeggeboorte. De resultaten suggereren dat de insulinebehandeling een gunstig effect heeft op een aantal van de risicofactoren op tweejarige leeftijd. Meer onderzoek is nodig om aan te tonen of hiermee het risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd vermindert.

Endocrine and metabolic consequences of preterm birth during early childhood

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan