Extreem kieskeurig eetgedrag op peuterleeftijd tijdig signaleren

0
335

Kieskeurig eten komt veel voor bij kinderen tot 3 jaar oud die aan nieuwe smaken moeten wennen. Om te voorkomen dat zij als tiener een zoetekauw worden, is het aan te raden dat ouders kinderen op jonge leeftijd aanmoedigen hun voedselkeuzes te verbreden. Het verdient aanbeveling om een meetinstrument te ontwikkelen dat kinderen op sterk kieskeurig eetgedrag screent.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek door onderzoekers van het Centre for Academic Child Health van de universiteit van Bristol waarover Foodlog bericht. Om vast te stellen of het eetpatroon van kieskeurige en niet-kieskeurige eters van 3 jaar oud ook nog verschilt tegen de tijd dat beide groepen 10 en 13 jaar oud zijn, bekeken de onderzoekers de voedselvragenlijsten en verslagen van de langlopende ‘Children of the 90s’-studie. Die studie brengt sinds begin jaren ’90 de gezondheid van 14.500 gezinnen in Bristol en omgeving in kaart.

Bevindingen

Op 10-jarige leeftijd bleken de verschillen tussen de eetpatronen van kieskeurige eters en alleseters nog altijd even groot als op 3-jarige leeftijd. Moeilijke eters aten minder groente, fruit en vlees dan makkelijke eters. Op 13-jarige leeftijd waren de verschillen beduidend kleiner geworden. De verschillen hebben geen effect op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.
Tieners die extreem kieskeurige peuters waren, krijgen vooral meer suiker binnen. Ook bleven deze kinderen lastige eters.

Meetinstrument

Volgens onderzoeksleider Caroline Taylormoeten ouders kinderen op jonge leeftijd aanmoedigen hun voedselkeuzes te verbreden, want jong geleerd is oud gedaan. Ouders kunnen wel wat hulp gebruiken om ze dat te laten doen. Ook zou het helpen als er een meetinstrument zou komen, dat kinderen op sterk kieskeurig eetgedrag screent. Zo’n instrument kan helpen om kieskeurig eetgedrag op tijd te herkennen en in te grijpen.

What happens when your picky toddler becomes a teen? >>

Diet at Age 10 and 13 Years in Children Identified as Picky Eaters at Age 3 Years and in Children Who Are Persistent Picky Eaters in A Longitudinal Birth Cohort Study >>

Bron: foodlog.nl

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here