Gezamenlijke verantwoordelijkheid rondom de zwangere verbetert de kwaliteit van de zorg. Voor alle direct betrokken professionals bij de zorg aan moeder en kind in West-Brabant reden om zich te verenigen binnen Qocon, een uniek samenwerkingsverband tussen 1e lijns verloskundigen, kraamzorginstellingen, gynaecologen van het Bravis ziekenhuis en het Bravis ziekenhuis zelf, waaronder de kinderartsen en 2elijns verloskundigen.

Met de oprichting van Qocon lopen de ondertekenaars landelijk voorop. Samen zorgen zij voor een naadloos op elkaar afgestemd zorgnetwerk. Dat betekent één gezamenlijk opgesteld geboortezorgprogramma en voor iedere zwangere één geboortezorgdossier. Op die manier wordt een beschermend omhulsel gevormd voor moeder en kind.

Optimale start
De zorg wordt door Qocon georganiseerd rondom het gezin en is er op gericht de best mogelijke condities te creëren om de start voor een gezond leven mogelijk te maken. Belangrijk is ook dat het behoud van de gezondheid tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd van de vrouw wordt gewaarborgd. Verloskundige Yvonne Nuijten: “We realiseren ons allemaal dat de zwangerschap en de eerste levensjaren van het allergrootste belang zijn voor de ontwikkeling van het kind. Daarnaast gaan we met respect om met de keuzevrijheid van de ouders.”

Korte lijnen
Aan het nieuwe samenwerkingsverband werken negen zelfstandige verloskundigenpraktijken mee, vijf kraamzorgorganisatie en de gynaecologen, kinderartsen en klinisch verloskundigen van het Bravis ziekenhuis. De diverse beroepsgroepen werken intensief samen in onder meer het Moeder & Kindcentrum van het Bravis ziekenhuis. Gynaecoloog Peter van Gessel: “Dat maakt korte lijnen mogelijk. We komen vaak bij elkaar voor overleg en beoordelen samen het dossier van de zwangere. Het is normaal om elkaar om advies te vragen en eventueel een zwangere terug te verwijzen. Daarnaast raadplegen we hetzelfde elektronisch patiëntendossier. Een samenwerking die goed werkt, die zijn vruchten afwerpt en die nu via Qocon verder wordt uitgewerkt.”

Eén pakket ‘integrale geboortezorg’
Met ingang van januari 2017 kunnen zorgverzekeraars ‘integrale geboortezorg’ als totaalpakket inkopen. Dat doorbreekt de aparte afspraken die worden gemaakt met verloskundigen en ziekenhuizen over de financiering van de geboortezorg. Gynaecologen en verloskundigen met een samenwerkingsverband krijgen vanaf het begin van de zwangerschap één tarief. Qocon kan als coöperatie met zorgverzekeraars over de tarieven onderhandelen. Peter van Gessel: “Met de voorbereiding hiervan lopen wij voorop. Er is nog geen vaste datum waarop het nieuwe systeem landelijk is ingevoerd, maar wij proberen in 2017 zo ver te zijn.”

Qocon
De naam Qocon is samengesteld uit de woorden Quality (het creëren van de best mogelijke condities in de geboortezorg), Quatro (4 pijlers – 4 ketens in de zorg) en Cocon (een symbool voor veiligheid, geborgenheid en vertrouwen).

(www.bravisziekenhuis.nl)

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan