Verloskundigen in de regio Zuidwest-Nederland gaan zelf zwangere vrouwen uit hun eigen praktijk vaccineren. Dit doen zij in samenwerking met het Erasmus MC. De verloskundigen willen daarmee hun zwangere cliënten de mogelijkheid bieden om in hun vertrouwde verloskundigenpraktijk een vaccinatie of booster te krijgen. Met hun initiatief ondersteunen zij bovendien de GGD’en in hun regio.

Verloskundigen merken dat veel zwangere vrouwen en kraamvrouwen twijfelen over de veiligheid van een vaccinatie. Zij kunnen bij hun verloskundige terecht voor een adviesgesprek over vaccinatie. Na dat gesprek kunnen ze zelf een weloverwogen keuze maken. ‘Mochten ze besluiten zich te laten vaccineren, dan is het prettig dat zij die vaccinatie snel en dichtbij huis kunnen krijgen’, aldus verloskundige Femke Karels van Verloskundig Centrum Bergweg. Zij wijst erop dat een ongevaccineerde zwangere vrouw ernstig ziek kan worden van corona. ‘Deze nieuwe mogelijkheid werkt drempelverlagend en zal dus echt een verschil maken.’

Ziekenhuisapotheker

Hugo van der Kuy, ziekenhuisapotheker en hoogleraar in het Erasmus MC levert de vaccins en zorgt dat deze gebruiksklaar in injectiespuitjes – en conform alle voorschriften gekoeld en bewaard – bij de verloskundige praktijken worden afgeleverd. Ook regelt Van der Kuy dat gezette vaccinaties worden geregistreerd in de database van het RIVM.

Grote zorgen

Gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC zorgt dat de verloskundigen de prikprotocollen van de GGD krijgen. Ook hij is blij met het initiatief. Gynaecologen van het Erasmus MC maken zich al langer grote zorgen over zwangere vrouwen die ernstige klachten kunnen krijgen door het coronavirus.

Ze zien om te beginnen dat ze vaker worden opgenomen op de intensive care. Maar Schoenmakers zag ook veel meer vroeggeboortes en zelfs doodgeboortes door een beschadigde placenta door het coronavirus. Hij deed hier onderzoek naar. ‘De getroffen vrouwen hebben een ding gemeen: ze zijn niet of onvolledig gevaccineerd.  Het is dus belangrijk dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren om zichzelf en hun ongeboren kind te beschermen.’

In het Erasmus MC belandden tot nu toe 33 ongevaccineerde zwangere vrouwen met COVID op de IC. Ook de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) adviseren daarom alle zwangeren zich te laten vaccineren.

Bron: amazingerasmusmc.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan