Onder veel zwangere vrouwen leeft angst voor de bevalling. Het niveau ervan is voorspellend voor het niveau van postpartum angst, zo blijkt uit promotieonderzoek van klinisch verloskundige Anne-Marie Sluijs aan de Universiteit Leiden. Ook hebben vrouwen met ernstige angst voor de bevalling vaker een voorkeur voor het ziekenhuis en pijnstilling. Zij bevallen bovendien vaker met een keizersnede, zowel electief als spoed.

Tussen de 10-15% van de zwangeren ervaart angst voor de bevalling. In 5% van de gevallen kan dit tot een fobie leiden. Het is belangrijk om te voorkomen dat vrouwen gevangen blijven in de vicieuze cirkel van ernstige angst voor de bevalling tijdens de zwangerschap, zich niet in staat voelen om met de inspanning van een bevalling om te gaan, vervolgens een negatieve interpretatie geven aan het geboorteproces en enkele weken na de bevalling een nog steeds bestaande ernstige angst voor de bevalling hebben. Daarom moet screening op ernstige angst voor de bevalling vroeg tijdens de zwangerschap plaatsvinden om op tijd te kunnen beginnen met psychische begeleiding. Deze kan bestaan uit behandeling door een psychotherapeut en/of  een combinatie van psycho-educatie, ontspanning en lichaamsbeleving.

Een combinatie van continuïteit van zorg en een verloskundig systeem dat de eigen keuze van de vrouw voor de plaats van de bevalling werkt ondersteunend. Ook zorgt dit voor een vlotte verwijzing in geval van complicaties. Verder kan deze aanpak behulpzaam zijn om te voorkomen dat vrouwen met prepartum angst voor de bevalling uiteindelijk na de bevalling nog steeds ernstige angstklachten hebben.

Video

Sluijs heeft voor haar promotie speciaal een videoproductie gemaakt. Hierin geeft Sluijs informatie over angst voor de bevalling. Client Sevda is in deze video ook aan het woord over haar eigen angst voor de bevalling, en over wat haar geholpen heeft tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Bekijk hier de video >>

Proefschrift

De titel van haar proefschrift is ‘Fear of childbirth before and after giving birth; Associations with preference for place and mode of birth’. Het proefschrift is digitaal beschikbaar via het Leids Repository

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan