Hartfilmpje van ongeboren baby nauwkeuriger dan echo

0
460

Wetenschappers zijn er in geslaagd om een technologie te ontwikkelen om een hartfilmpje van een ongeboren baby te maken. Hierdoor kunnen artsen eventuele hartafwijkingen eerder en nauwkeuriger ontdekken. Daarnaast biedt een hartfilmpje veel informatie over de ontwikkeling van de baby. De huidige methode, met behulp van een echo, is maar in 70 procent van de gevallen nauwkeurig genoeg.

De huidige echo-hartslagmeting maakt gebruik van ultrasoon geluid om via reflectie de hartslag van de ongeboren baby te meten. Probleem daarbij is de weerkaatsing door het buikweefsel van de moeder. Daarnaast beïnvloeden de bewegingen die het kind en de moeder maken de nauwkeurigheid van de meting. Door een hartfilmpje te maken kunnen deze problemen omzeild worden.

Het probleem van de onnauwkeurige echo-metingen is jaren geleden door een gynaecoloog van het Máxima Medisch Centrum aangekaart bij wetenschappers van de TU/e. Tijdens zijn afstudeerstage kwam Rik Vullings tot de ontdekking dat het meten van de hartslag van de baby met behulp van elektrodes op de buik van de moeder een veel nauwkeuriger beeld van het hartritme geeft. Bovendien kan met behulp van de elektrodes ook een hartfilmpje gemaakt worden.

Prototype

De oplossing klinkt logisch en eenvoudig, maar technologisch en praktisch had, en heeft, de ontwikkeling en uitvoering nog heel wat voeten in de aarde. Vullings en zijn afstudeerbegeleider Chris Peters, besloten daarom de technologie te valoriseren. Zij ontvingen onder andere twee valorisatiesubsidies via de NWO en richtten spin-off Nemo Healthcare op. Dankzij een investeringsronde en twee leningen van Bright Move is een werkend prototype van de hart(film) monitor voor ongeboren baby’s gemaakt.

Het apparaat meet niet alleen de hartactiviteit van de ongeboren baby, maar ook die van de moeder. Daarnaast kan het apparaat de weeënactiviteit meten. De meetresultaten worden weergegeven op het scherm van de gynaecoloog of verloskundige. Met die informatie kan de ontwikkeling van de baby bewaakt worden en bepalen de zorgverleners hun beleid. In één op de drie gevallen dat het apparaat van Nemo Healthcare een afwijkend hartritme detecteert, is er ook daadwerkelijk iets aan de hand met de baby. In 2021 zal Nemo Healthcare de apparatuur aan verschillende ziekenhuizen in met name Europa verkopen.

Alternatief voor schedelelektrode

Het bewaken van de hartslag van moeder en kind tijdens de bevalling is minstens zo belangrijk. Om (dreigend) zuurstoftekort te kunnen detecteren doordat de navelstreng om de nek van het kindje zit, bijvoorbeeld. Dat kan via de hartslag van de baby ontdekt worden zodat de gynaecoloog of verloskundige kan ingrijpen wanneer dat nodig is.

Het nieuwe apparaat kan als alternatief dienen voor de zogenoemde schedelelektrode. Dit is een klein schroefje aan het einde van een katheter dat in het hoofdje van de baby wordt gedraaid om de hartslag te meten. Geen prettige ingreep. De nieuw ontwikkelde technologie van Nemo Healthcare is net zo nauwkeurig.

Veel hartafwijkingen worden niet ontdekt

Nemo Healthcare is ook al op zoek naar nieuwe toepassingen. In samenwerking met de TU/e wordt gekeken of het apparaat kan bijdragen aan het beter opsporen van aangeboren hartafwijkingen bij de 20 weken echo. Op dit moment wordt, zo stelt Vullings, 40 procent van de hartafwijkingen tijdens die echo niet ontdekt. Voor de overlevingskans van kinderen is het van groot belang dat een hartafwijking in een zo vroeg mogelijk stadium van de ontwikkeling van de baby gediagnosticeerd wordt.

Het onderzoek met de TU/e moet aantonen of de hart(film) monitor van Nemo Healthcare kan bijdragen aan het terugdringen van het percentage niet ontdekte hartafwijkingen bij

Verder lezen

Hartritme van ongeboren kind beter in beeld met nieuwe technologie >>

CTG-scan op afstand

In het Haaglanden ziekenhuis wordt een vergelijkbare oplossing, de CTG-scan op afstand, al ingezet. Daarmee kunnen zwangere vrouwen met een medische indicatie zelf, thuis, een hartfilmpje maken. Dit gebeurt met behulp van een gebruiksvriendelijke scanner en een iPad. Die filmpjes werden vervolgens door artsen en verloskundigen in het HMC bekeken en beoordeeld.

Bron: icthealth.nl

Zie ook:
Onderzoek wil hersenschade beperken bij alle baby’s met hartafwijking
Monitoren hersenen pasgeborenen met hartafwijking brengt schade vroeg in beeld

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here