Monitoren hersenen pasgeborenen met hartafwijking brengt schade vroeg in beeld

0
138

Veel kinderen met een aangeboren hartafwijking blijken ook hersenschade te hebben als gevolg van infarcten en bloedingen. Een groot deel van deze schade ontstaat al kort na de geboorte. Het is daarom van belang het monitoren van de hersenen vast onderdeel van de standaardzorg aan deze kinderen te maken. Een landelijke richtlijn hiervoor is in ontwikkeling.

Jaarlijks worden in Nederland 150 kinderen geboren met een ernstige aangeboren hartafwijking. Van die groep worden 50 kinderen in het Kinderhartcentrum van het UMC Utrecht, locatie Wilhelmina Kinderziekenhuis behandeld.

Hart en hersenen

Kinderen met een ernstige aangeboren hartafwijking hebben vanaf de geboorte niet alleen goede zorg rondom het hart nodig, maar ook goede zorg rondom de ontwikkeling van hun hersenen. Met behulp van beeldvorming en hersenbewaking is het mogelijk om heel gedetailleerd mogelijke (en toekomstige) hersenschade te diagnosticeren. Dit is van belang voor een zo doelgericht mogelijk behandeling om de neurologische ontwikkeling van deze kwetsbare kinderen te optimaliseren.

Landelijke richtlijn

Daarom pleiten Nathalie Claessens en haar collega’s van het Wilhelmina Kinderziekenhuis voor het ontwikkelen van een landelijke richtlijn om de zorg rondom kinderen met een ernstige aangeboren hartafwijking goed te borgen.  Onlangs promoveerde Claessens aan de Universiteit Utrecht met het proefschrift ‘The brain in congenital heart disease – from fetus through childhood’.

De protocollen voor hersenbewaking, beeldvorming en follow-up moeten specifiek worden toegespitst op de problemen die voorkomen bij kinderen met een ernstige aangeboren hartafwijking. Manon Benders, hoogleraar neonatologie: “Het is fantastisch dat Nathalie met haar promotieonderzoek het voor elkaar heeft gekregen dat we vanuit verschillende disciplines op dit vlak goed met elkaar samenwerken. Uit haar promotie is een nationale neuroprotectie-studie voortgekomen, een internationaal hart- en brein consortium en er wordt zelfs aan een landelijke richtlijn gewerkt!”

Schade beperken

Nathalie Claessens: “We kunnen hersenschade en de gevolgen van hersenschade beperken, als we dit in eenvroeg stadium herkennen.” Daarom vindt zij dat bij pasgeborenen met een ernstige aangeboren hartafwijking standaard hersenbewaking en beeldvorming ingevoerd moet worden. Claessens ontdekte dat herseninfarcten en hersenbloedingen bij kinderen met een ernstig aangeboren hartafwijking al vroeg na de geboorte ontstaan. Bij een deel van de kinderen ontstaat de hersenschade direct na de geboorte en bij een deel van de kinderen na de grote open-hartoperatie die in de eerste levensweken plaatsvindt. De schade die dit met zich meebrengt, kan enorme gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. Met een ernstige aangeboren hartafwijking wordt bedoeld: een hartafwijking waarvoor een open-hartoperatie met behulp van hartlongmachine in de eerste levensweken noodzakelijk is.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here