Tijdens een zwangerschap moet het hart vijftig procent harder werken. Een forse belasting voor het hart van iemand met een aangeboren hartafwijking. Dit betekent dat zwangere vouwen goed moeten worden begeleid.

In de podcast Hartje Rotterdam vertelt Jolien Roos-Hesselink, hoogleraar cardiologie aan het Erasmus MC, over haar onderzoek naar zwangerschap bij vrouwen met een aangeboren hartafwijking. Zij wijst erop dat hier nog weinig over bekend is. “Goed onderzoek is belangrijk, want we willen niet dat iemand tijdens of kort na de zwangerschap iets overkomt.”

Naar de podcast >>

In de zogeheten ROPAC-studie bestudeert Roos-Hesselink hoe het gaat met vrouwen met een aangeboren hartafwijking die zwanger zijn geworden. E met hun kinderen. De studie loopt in 56 landen. De onderzoekers beantwoorden vragen zoals: wordt de baby vaker te klein of te vroeg geboren? Is het voor vrouwen beter om te bevallen met een keizersnede of via de natuurlijk weg? Welke medicijnen zijn wel of niet veilig tijdens de zwangerschap? Hoe groot is de kans dat het kind ook hartafwijking heeft?

ROPAC-studie

Een nieuw op te zetten deel van de ROPAC-studie focust op twee groepen:

  • Vrouwen bij wie een hartklep is vervangen;
  • Vrouwen met een aangeboren aandoening van de aorta.

Ook voor deze vrouwen is het belangrijk veilig zwanger te kunnen raken, vindt Roos-Hesselink. “Mijn instelling is: ik probeer zwangerschap zoveel mogelijk te faciliteren. Ik besef hoe belangrijk het is om kinderen te krijgen, als je dat wilt. Als het even kan, laten we het toe en begeleiden we het goed.”

Podcast luisteren

De podcast is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Spreaker of Google Podcasts. Daar vind je ook eerdere afleveringen van Hartje Rotterdam, met kinderhartchirurgen Wouter van Leeuwen en Pieter van de Woestijne, kinderthorax-anesthesioloog Inge de Liefde, kindercardiologen Wim Helbing en Janneke Kammeraad en kinderinterventiecardiologen Thomas Krasemann en Ingrid van Beynum.

Bijdragen aan onderzoek

Wilt u bijdragen aan het onderzoek van Jolien Roos-Hesselink naar zwangerschap en aangeboren hartafwijking? Dat kan via de website van de Erasmus MC Foundation.

Meer weten?

Lees ook het verhaal van Denise, die ondanks een aangeboren hartafwijking toch twee kerngezonde kinderen kreeg.

In de campagne Hartje Rotterdam vragen het Erasmus MC, de Erasmus MC Foundation en Stichting Vrienden van het Sophia aandacht voor onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen.

Bron: amazingerasmusmc.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan