Obesitas moeder vergroot kans op leverziekte bij kind

0
111

Kinderen van moeders met obesitas lopen meer risico op een vervette lever in hun twintiger jaren. Dit kan leiden tot grote gezondheidsproblemen zoals cirrose en kanker. Ook is de kans op diabetes type 2 groter.

Dit blijkt uit Brits onderzoek waarover The Guardian bericht, meldt welingelichtekringen.nl. De onderzoekers bekeken leverscans van bijna 3000 Engelsen die al sinds de jaren ‘90 worden gevolgd en vergeleken die met het BMI van hun ouders. Ze corrigeerden voor factoren als de leeftijd van de moeder, roken tijdens de zwangerschap en sociale klasse. Ze ontdekten dat de kans op leververvetting bij hun kinderen op 24-jarige leeftijd twee keer zo groot was als moeders vlak voor de zwangerschap obesitas hadden. “Wat uit onze studie blijkt is dat obesitas vlak voor de zwangerschap een verhoogde kans op leverziekten veroorzaakt bij kinderen en ze extra kwetsbaar maakt voor een ongezond dieet in hun twintiger jaren,” zegt dr. Kushala Abeysekera, van de University of Bristol.

Volgens de Britse gezondheidsdienst NHS heeft tot een derde van de Britten een vroeg stadium van leververvetting. Als de ziekte op tijd wordt opgemerkt kan de schade worden hersteld. Leverziekte is de belangrijkste doodsoorzaak bij Britten tussen de 35 en 49 jaar. De onderzoekers vinden dat er meer aandacht moet komen voor het promoten van gezond eten.

Bron: welingelichtekringen.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here