Het Erasmus MC leidt EndObesity, een nieuw Europees consortium met de ambitie om overgewicht al vanaf de start van het leven te voorkomen. Het consortium richt zich op de ontwikkeling van nieuwe strategieën om obesitas en overgewicht op de kinderleeftijd te voorkomen. Er is aandacht voor leefstijl vanaf de periode vóór conceptie tot de kinderen jong volwassen zijn.

Consortiumleider Romy Gaillard: ‘Het is heel makkelijk om te zeggen dat je je leefstijl moet aanpassen, maar zo werkt het niet.’ Eén van de eyeopeners die leidde tot dit project was een grote studie van Gaillard. Daaruit bleek dat het gewicht van de moeder bij aanvang van de zwangerschap een belangrijke voorspeller is voor de gezondheid van kinderen later in het leven. ‘Dus, als je je wilt gaan richten op het voorkomen van obesitas bij kinderen, dan moeten we ons in eerste plaats richten tot ouders en stellen met een kinderwens’, legt Gaillard uit.

Voorspelmodel

Maar hoe bereik je die stellen en hoe zorg je ervoor dat zij gezonder gaan en blijven leven? ‘We weten dat bepaalde factoren een grote invloed hebben op de ontwikkeling van obesitas bij kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een lager opleidingsniveau en ouders met obesitas. Maar binnen die groepen is het niet zo dat alle kinderen met obesitas kampen. De vraag is dus: wie heeft er een hoger risico op obesitas?’

Daarom wil Gaillard, om te beginnen, een voorspelmodel ontwikkelen. Dat model moet al voor aanvang van de zwangerschap op basis van kenmerken van moeder en vader en omgevingsfactoren voorspellen welke gezinnen een hoger risico hebben op het krijgen van kinderen met obesitas. Voor de ontwikkeling hiervan wordt onder andere gebruik gemaakt van data van observationele studies zoals Generation R.

Methoden

Vervolgens willen Gaillard en haar collega’s bekijken welke methoden effectief zijn om obesitas te voorkomen. Hiervoor worden interventiestudies uit deelnemende Europese landen gebruikt. Deze studies werken met gegevens vanaf de periode van vóór de conceptie tot en met de 18-jarige leeftijd. Gaillard: ‘Een voorbeeld hiervan is een Franse studie. Deze wordt opgezet naar het effect van de samenstelling van flesvoeding op het ontstaan van obesitas later in het leven.’ Ook willen de onderzoekers weten welke gezinnen baat hebben bij persoonlijk advies en hoe je hen het beste kunt bereiken. ‘Waar hebben ouders behoefte aan, en maken mensen echt andere keuzes als we hen hebben bereikt met onze boodschap over een gezonde leefstijl?’

Communicatie

Doordat in het consortium verschillende Europese partners samenwerken, kan het vraagstuk obesitas vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken. Zo buigen wetenschappers in samenwerking met ouder-kindorganisaties zich over de vraag hoe je zo’n boodschap het beste kunt overbrengen. Zo zullen Franse partners een interventiestudie verrichten. Deze is specifiek gericht op het bereiken van kwetsbare gezinnen. Denk aan mensen die de taal niet spreken en niet in staat zijn om gezonde producten te kopen.

Projectinformatie

Het toegekende project van 1.4 miljoen euro wordt gefinancierd door Europese programma Joint Programming Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL ) en nationale financieringsorganisaties waaronder ZonMw. Het consortium bestaat uit 8 Europese partners uit Nederland, Duitsland, Ierland, Frankrijk en Spanje en verschillende internationale ouder-kindorganisaties. De groep zal 3 jaar samenwerken en start op 1 april 2021.

Betrokken partners zijn: Erasmus MC, Sarphati Amsterdam, University College Dublin, Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, INSERM, Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) München, Healthy Start – Young Family Network, European Foundation for the Care of Newborn Infants.

Vragen? Mail naar: End.obesity@erasmusmc.nl

Bron: amazingerasmusmc.nl

Zie ook:

Boek: Zwangerschap en obesitas
Obesitas vergroot bij vroeggeboorte kans op kind met ontwikkelingsproblemen
Obesitas vóór zwangerschap verdubbelt risico op complicaties

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan