Meer dan drie maanden te vroeg geboren kinderen hebben een verhoogde kans op ontwikkelingsproblemen als hun moeder obesitas had tijdens de zwangerschap. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jelske van der Burg (VU) in samenwerking met Amerikaanse onderzoekers van onder andere Harvard Medical School (Boston).

Van der Burg onderzocht als eerste de relatie tussen de BMI van de moeder bij de start van de zwangerschap, en de ontwikkeling van hun drie maanden te vroeg geboren kind. Uit haar onderzoek blijkt dat kinderen van obese moeders vaker cognitieve problemen en ADHD hebben in vergelijking met de te vroeg geboren kinderen van moeders met een normaal gewicht

Preconceptiezorg

Wereldwijd heeft meer dan de helft van de zwangere vrouwen overgewicht (BMI > 25) of obesitas (BMI > 30) bij de start van de zwangerschap. Van der Burg pleit in haar proefschrift dan ook voor het belang van preconceptiezorg, waarbij de obese patiënten ingelicht worden over de risico’s waaraan ze zichzelf en hun kind blootstellen. Ook breekt zij een lans voor het aanmoedigen van gewichtsreductie vóór de conceptie om de gezondheid van huidige en toekomstige generaties te bevorderen.

Eerder onderzoek toonde al aan dat vrouwen met obesitas aan het begin van de zwangerschap vaker een te vroeg geboren kind krijgen (<37 weken). Te vroeg geboren kinderen hebben vanaf de geboorte veel medische zorg nodig, presteren op latere leeftijd minder goed op school en hebben vaker problemen op sociaal vlak.

Methode

De BMI van 1500 zwangere Amerikaanse vrouwen werd bij de start van de zwangerschap ingedeeld in drie categorieën: normaal gewicht, overgewicht en obesitas. Alle vrouwen in het onderzoek bevielen van een extreem te vroeg geboren kind (minder dan 28 weken zwangerschap). De ontwikkeling van de kinderen werd tot tienjarige leeftijd gevolgd met verschillende ontwikkelingstesten, waarbij de resultaten van de kinderen van vrouwen uit de drie BMI categorieën vergeleken werden.

Lees hier het hele proefschrift:
Maternal obesity and neurodevelopmental outcomes in extremely preterm born newborns >>

Bron: vu.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan