Wereldwijd wordt één op de tien baby’s te vroeg geboren. En elke 40 seconden sterft zo’n te vroeg geboren baby. Het trieste nieuws is dat mondiaal geen enkele regio betere cijfers kan voorleggen dan tien jaar geleden. Dat is de sombere conclusie van een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, Unicef en andere organisaties.

Vroeggeboortes zijn van alle tijden, maar onder meer conflicten, de klimaatverandering en de covidpandemie verhogen volgens de auteurs van het rapport “Born too soon: decade of action on preterm birth” de risico’s voor vrouwen en baby’s. Zo zou luchtvervuiling tot 6 miljoen vroeggeboortes per jaar leiden. In 2020 werden naar schatting 13,4 miljoen baby’s te vroeg geboren. Ongeveer 1 miljoen van hen is gestorven aan complicaties als gevolg van die vroeggeboorte. 

Vroeggeboorte hoofdoorzaak kindersterfte

Vroeggeboorte is tegenwoordig de hoofdoorzaak voor kindersterfte. Meer dan 20 procent van de kinderen die voor de leeftijd van 5 jaar zijn gestorven, was te vroeg geboren. Vroeggeboren baby’s die het wel overleven, kunnen hun hele leven met gezondheidsproblemen kampen. Ook hebben ze een hogere kans op een beperking en tragere ontwikkeling.

Zuidelijk Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara zijn de regio’s met de hoogste percentages. Ze tekenen samen voor meer dan 65 procent van alle vroeggeboortes in de wereld. Te vroeg geboren kinderen uit die regio’s lopen ook het hoogste risico om te sterven. Ook in landen met een hoog inkomen kan grote ongelijkheid inzake ras, inkomen en toegang tot goede gezondheidszorg de kans op vroeggeboorte, sterfte of een beperking fors verhogen.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Meer actie nodig

De onderzoekers betreuren het dat er in het voorbije decennium amper vooruitgang is geboekt in het verbeteren van de gezondheid van kinderen en hun overlevingskansen.Dit komt volgens hen omdat de schaal en hevigheid van vroeggeboortes lange tijd te weinig erkend is.

De WHO, Unicef en andere organisaties stellen dan ook dat er dringend meer actie nodig is, ondanks het groeiend activisme en betere preventie tegen vroeggeboortes en doodgeborenen. De organisaties dringen aan op meer investeringen, ook en vooral in lokaal gestuurd onderzoek en innovatie. Verder pleiten zij voor een versnelde uitvoering van al beslist beleid. 

Geen excuus

“Er is geen excuus voor stilzwijgen”, zegt dr. Nahya Salim uit Tanzania, één van de auteurs van het rapport. “Ik ben er trots op dat mijn regering daarin investeert en zich heeft geëngageerd om zelfs in de landelijke regio’s het beleid uit te voeren. Het volgende decennium kan en moet anders zijn voor zij die het risico lopen om te vroeg geboren te worden, hier en overal ter wereld.”

Bron: vrt.be

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan