Onderzoekers en artsen van het UMC Utrecht hebben een nieuwe vorm van stamceltherapie ontwikkeld. Deze is speciaal bedoeld voor pasgeborenen met hersenschade na een herseninfarct. De behandeling is erop gericht om het natuurlijke herstelvermogen van het babybrein te ondersteunen. De stamcellen kunnen veilig via neusdruppels worden toegediend.

Dit blijkt uit bevindingen van de onderzoeksgroepen van Cora Nijboer & Manon Benders. Deze zijn gepubliceerd in The Lancet Neurology.

De nieuwe behandeling richt zich op pasgeborenen met hersenschade door een infarct. Een infarct kan ontstaan door een afsluiting van een bloedvat. Zo’n afsluiting komt meestal door zuurstofgebrek tijdens de geboorte. Van deze kinderen is bekend dat zij hier op latere leeftijd problemen aan over kunnen houden. Kinderen ontwikkelen bijvoorbeeld motorische problemen, leer-, gedrag- en concentratieproblemen of epilepsie.

Werking

Toen het onderzoek in 2010 begon geloofden maar weinig onderzoekers dat de cellen via neusdruppels de beschadigde plek in het brein zouden bereiken. Na jarenlang werk door meerdere onderzoekers heeft Nijboer’s team toch inzicht gekregen in de route die de stamcellen in een paar uur tijd afleggen. “Ze passeren een soort zeefbotje in de neus en worden vervolgens opgenomen in de bloedvaten van de hersenvliezen of het hersenvocht. Zo migreren ze binnen enkele uren naar de plek in het brein waar de hersenschade zit”, vertelt de neurowetenschapper.

Noodsignalen

Nijboer wijst erop dat het beschadigde gebied in de hersenen een soort noodsignalen afgeeft. “Op die manier worden de stamcellen aangetrokken naar de beschadigde plek in het brein. Vervolgens produceren zij daar lokaal stofjes die het herstelmechanisme van de eigen hersenstamcellen activeren.” Hoogleraar Neonatologie Manon Benders wijst erop dat juist bij pasgeborenen de hersenen en de netwerken in het brein nog volop in de groei/ontwikkeling zijn. “Door middel van stimulatie kun je ook in beschadigd weefsel de overgebleven vitale verbindingen repareren. Dit noemen we neuroplasticiteit.”

Veilige methode

Tien pasgeborenen die een herseninfarct kregen, namen deel aan het onderzoek. Zo snel mogelijk na het vaststellen van een herseninfarct op de MRI kregen ze een eenmalige dosis stamcellen toegediend via neusdruppels. Rond de leeftijd van 3 maanden deden de onderzoekers opnieuw een MRI-scan, om te kijken hoeveel restschade er na het infarct was. Daarna werd de ontwikkeling van de baby’s in de gaten gehouden op de polikliniek neonatologie. “In de data van dit veiligheidsonderzoek zagen we tekenen van de werkzaamheid van de behandeling”, vertelt Benders. “Maar we moeten de effectiviteit grondig onderzoeken, in een grotere groep pasgeborenen, voordat we daar goede, wetenschappelijk onderbouwde uitspraken over kunnen doen.

Het is de eerste keer dat stamcellen via neusdruppels aan pasgeborenen met hersenschade zijn toegediend. Benders: “De tien pasgeborenen hielden we nauwlettend in de gaten. Er waren geen infecties en geen nieuwvormingen – nieuw weefsel dat er niet hoort – op de controle MRI scan. Daardoor kunnen we constateren dat dit een veilige methode is. Voor ons is dit een belangrijke stap in de ontwikkeling van een nieuwe therapie, voor kinderen voor wie tot nu toe geen behandeling beschikbaar was.”

Bron: Persbericht UMC Utrecht

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan