Dagelijks huid-op-huidcontact bevordert de duur van de borstvoeding. Dat blijkt uit onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Kelly Cooijmans aan de Radboud Universiteit. Zij evalueerde het effect van vijf weken dagelijkse huid-op-huidcontact vergeleken met het meer gebruikelijke contact tussen moeder en baby.
Een jaar na de bevalling gaven de deelnemers het aantal exclusieve en voortgezette borstvoedingsmaanden aan. Het dagelijkse huid-op-huidcontact bleek de duur van de borstvoeding met maanden te verlengen.
Van huid-op-huidcontact met je baby is al langer bekend dat het een vlottere hechting bevordert. Ook zorgt het voor meer rust en minder stress bij moeder en kind. Nieuw is dat dit contact kan zorgen voor een langere borstvoedingsduur tijdens het eerste levensjaar. De moeders die meededen aan het onderzoek gaven dagelijks minstens een uur ononderbroken huid-op-huidcontact. Zij gaven in het eerste levensjaar ruim een maand langer exclusieve borstvoeding, dus niet aangevuld met flesvoeding of vaste voeding. In totaal hadden zij een totale borstvoedingsduur van ruim twee maanden langer. Dit was vergeleken met moeders die niet consistent aan dagelijks huid-op-huidcontact deden met hun baby in de eerste vijf weken.
Oxytocine en melkproductie
Hoe dat precies kan? Het hormoon oxytocine speelt mogelijk een grote rol in de relatie tussen de borstvoedingsduur en het huid-op-huidcontact. “De reuk, tastzin, het gehoor en gezichtsvermogen worden allemaal gestimuleerd bij huid-op-huidcontact”, vertelt Kelly Cooijmans. “Dat zorgt voor de aanmaak van oxytocine bij moeder en kind. Dit hormoon is erg belangrijk voor de melkproductie en de toeschietreflex.” Hoe meer huid-op-huidcontact met je baby, hoe meer oxytocine dus, waardoor de borstvoeding makkelijker op gang komt en wellicht makkelijker vol te houden is voor de moeder.
Huid-op-huid bij de moeder zorgt er daarnaast voor dat de baby makkelijker en gecoördineerd leert zuigen aan de tepel. Mogelijk wordt daardoor de kans op problemen met het aanleggen kleiner en krijgt de moeder meer vertrouwen in het geven van borstvoeding. Dit zijn volgens Cooijmans belangrijke onderliggende factoren die zouden kunnen bijdragen aan een langere borstvoedingsduur. Baby’s worden door het horen van de hartslag en het voelen van huid-op-huidcontact vanzelf rustiger. Daardoor kan de baby ook beter slapen, wat de kans op postpartum stress verkleint.
Bron: ad.nl