Schakel bij elk contact met zwangere vluchtelingen tolk in

0
610

De babysterfte bij vrouwen met een vluchtelingenachtergrond is schrikbarend hoger dan bij andere vrouwen in Nederland. Het voorkomen van taalbarrières is een belangrijke ingang om dit te verminderen. Daarom verdient het aanbeveling om in elk contact met een vluchteling een professionele tolk in te schakelen. 

Onderzoek heeft aangetoond dat asielzoekers een slechtere fysieke en mentale gezondheid hebben dan de bevolking in de landen waar zij uiteindelijk terechtkomen. Ieder jaar arriveren er meer dan 20.000 asielzoekers in Nederland, van wie ongeveer een kwart een vrouw van vruchtbare leeftijd is en bij wie veel zwangerschappen voorkomen. 

Zeven keer hoger

Door onbekendheid met de gezondheidszorg, culturele verschillen en taalbarrières komen veel vluchtelingenvouwen te laat bij de verloskundige of missen ze afspraken. Gevolg is dat alarmsignalen vaak te laat in beeld komen. Om dit te voorkomen, moet je elkaar wel kunnen verstaan. Schakel daarom bij elk zorgcontact met vrouwen met een vluchtachtergrond een professionele tolk in, bepleiten Petra de Jong (jeugdarts KNMG), Jamilah Sherally (arts internationale gezondheidszorg) en Simone Goosen (epidemioloog en adviseur migratie en gezondheid). Zij zien dagelijks welke obstakels goede zorg in de weg staan. “Elk contact met een vrouw die heeft moeten vluchten is een kans om wederzijds begrip en vertrouwen te bouwen. Daarvoor moet je elkaar wel kunnen verstaan.” 

Waarom dit zo belangrijk is, maken zij duidelijk in het artikel ‘Zeven keer zo hoge perinatale sterfte bij vluchtelingen; hoe u de kinderen van vluchtelingen een betere start kunt geven‘. Het artikel is eind 2020 gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Je kunt het artikel hier downloaden.

Zo schakel je een tok in

Laten vertalen door familie of naasten heeft belangrijke nadelen. Een professionele tolk spreekt beide talen goed, zorgt ervoor dat de cliënt en jij met elkaar kunnen spreken en is de investering dubbel en dwars waard. Lees hoe, waarom en wanneer je een tolk kunt, of zelfs moet, inzetten op zoschakeltueentolkin.nl

Uitzending Kassa

De uitzending van Kassa van BNNVARA van 12 december 2020 laat in 10 minuten heel mooi zien waarom tolken zo belangrijk zijn in de zorg. Ook legt arts-politicus Efraïm Hart uit waarom er één oplossing moet komen voor het inzetten van tolken in de zorg.

Financiering

Het RIVM adviseerde december 2020 om tolken kosteloos beschikbaar te stellen in de geboortezorg. Dit is één van de aanbevelingen in het rapport Beter weten: Een beter begin: Samen sneller naar een betere zorg rond de zwangerschap (RIVM, december 2020) Zorginstituut Nederland stelde in april 2020, dat de financiering van tolken in de zorg geregeld moet worden. Zorgverleners moeten tenslotte een tolk kunnen inschakelen wanneer dat nodig is om de patiënt te informeren, informed consent te vragen en samen te beslissen.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here