Ongeveer 30 kinderen krijgen jaarlijks de diagnose neuroblastoom. Het grootste deel van hen kan nu immunotherapie thuis krijgen. Dit gebeurt met behulp van een medicijnpomp. Deze past in een rugzakje zodat het kind bewegingsvrijheid heeft en bijvoorbeeld gewoon naar school. Een nieuw behandelprotocol in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie maakt dit mogelijk. Hierdoor ontstaan minder bijwerkingen bij het medicijn dinutuximab en hoeft een kind minder vaak voor een opname naar het centrum in Utrecht.

In maart 2021 is een nieuw Europees hoog risico neuroblastoom protocol (HR NBL2) in het Prinses Máxima Centrum van start gegaan. Het medicijn dinutuximab wordt op een nieuwe manier toegediend, namelijk per continu infuus met een pomp in een langzamer tempo. Daardoor zijn de bijwerkingen veel minder, maar blijft de werking van het medicijn hetzelfde. Vooruitlopend op het nieuwe behandelprotocol werden in de afgelopen maanden al kinderen met deze immunotherapie behandeld.

Rugzakje

Bij de pomp met immunotherapie hoort een rugzakje zodat het kind veel bewegingsvrijheid heeft. Veel kinderen kiezen daarna hun eigen model en kleur rugzak en lopen, fietsen en spelen gewoon door mét de pomp. Ouders en kinderen zijn blij met de nieuwe behandelmethode voor neuroblastoom. Een moeder zegt: ‘Een paar jaar geleden moesten kinderen voor deze behandeling nog naar Amerika! Wij wonen op anderhalf uur rijden van het Máxima en kwamen dus voor de aansluiting en de cassette-wissel een dag naar Utrecht. Onze dochter voelde zich goed en ging alle dagen met haar praktische rugzakje naar school.’

Pomp met cassettes

De dinutuximab werd voorheen in vijf dagen gedurende acht uur per dag toegediend waarbij het kind was opgenomen. Nu wordt het medicijn in tien dagen toegediend, met een infuus dat 24 uur per dag loopt. Vijf kuren worden gegeven met tussenpozen van drie weken. De apotheek van het Máxima maakt het mogelijk dat kinderen na een voorbereidingsbehandeling in het Máxima, met een pomp inclusief medicijncassettes, naar huis kunnen. Halverwege de behandeling komen kinderen poliklinisch naar het Máxima voor een wissel van de medicijncassette. Aan het einde van de kuur sluiten thuiszorgmedewerkers de pomp af bij het kind thuis.

Bron: Prinses Maxima Centrum

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan