Van steeds meer pasgeboren kinderen met een ernstige aangeboren hartafwijking kan het leven worden gered. Wel is de kans op hersenschade bij deze baby’s groot. Tot nu toe is er nog weinig aandacht voor deze problemen geweest. Nieuw onderzoek, met een aantal belangrijke conclusies en aanbevelingen, brengt daar verandering in.

In Nederland worden jaarlijks 300 kinderen geboren met een ernstige aangeboren hartafwijking. Deze patiënten moeten kort na de geboorte een hartoperatie ondergaan. Dat is heel ingrijpend, gelukkig wordt bijna 90 procent van deze kinderen tegenwoordig volwassen. Wel krijgen ze vaak te maken met ontwikkelingsproblemen als gevolg van hersenschade. Ze hebben bijvoorbeeld een taal- of spraakachterstand, of problemen met de motoriek, gedrag of met leren. “Dit soort hersenschade wordt veroorzaakt door momenten met onvoldoende toevoer van bloed en zuurstof naar de hersenen”, legt promovendus Raymond Stegeman van het UMC Utrecht uit. “Dat kan komen door de hartafwijking zelf in combinatie met meerdere kritische momenten rondom de geboorte en de hartoperatie.”

Ontwikkeling verbeteren

Stegeman onderzocht de afgelopen jaren in het kader van zijn promotie de wisselwerking tussen het hart en brein bij deze groep patiënten. Zo onderzocht hij de risicofactoren bij kinderen met een aangeboren hartafwijking, waardoor nu duidelijk is welke baby’s een groter risico hebben op hersenschade. Het gaat onder meer om het type hartafwijking, de wijze van bevallen, leeftijd en temperatuur tijdens de hartoperatie en soort interventie/operatie.

“Weten welke kinderen een verhoogd risico lopen en wanneer, is van groot belang”, aldus hoogleraar neonatologie Manon Benders, van het UMC Utrecht. “Aan de hand van die inzichten kunnen we onze behandelingen aanpassen, zodat we de ontwikkeling van kinderen met een aangeboren hartafwijking kunnen verbeteren.”

Advertentie

Monitoren hersenschade

Ook beschreef Raymond een definitie waarmee artsen over de hele wereld schade aan de hersenen op dezelfde manier kunnen interpreteren. “Wij hebben hersenschade voor en na de hartoperatie in kaart gebracht met het Europese ‘ABC-consortium’, een internationale samenwerking tussen de academische centra van Londen, Zürich, Giessen, München en Utrecht”, zegt de jonge onderzoeker. “Als alle artsen hersenschade op dezelfde manier beoordelen, kunnen wij nog beter kijken naar risicofactoren, nieuwe behandelingen en uitkomsten. In Utrecht maakt men al sinds 2016 op drie momenten een MRI-scan van de hersenen. Te weten voor de geboorte, voor en na de hartoperatie. Als dat nationaal, of misschien zelfs internationaal, de standaard wordt, kan dat uiteindelijk leiden tot betere uitkomsten.”

Nieuw medicijn

Zicht op behandelingen of voorkomen van hersenschade is er ook. Het bestaande medicijn Allopurinol kan hersenschade mogelijk verminderen. “Allopurinol vangt schadelijke stoffen weg die ontstaan bij onvoldoende toevoer van bloed en zuurstof naar de hersenen.” Het UMC Utrecht doet samen met het UMC Groningen, het Erasmus MC Rotterdam en het Radboudumc Nijmegen een grootschalig derde fase onderzoek naar het effect van Allopurinol op het verminderen van hersenschade. “Voor deze ‘CRUCIAL-trial’ hebben wij een subsidie van 1.7 miljoen euro verkregen van ZonMw en Stichting Hartekind”.

Bron: umcutrecht.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan