Aantal moeders met reuma die borstvoeding geven in de lift

0
108

Steeds meer jonge moeders met de chronische ziekte reumatoïde artritis geven hun baby borstvoeding. De percentages zijn zelfs nagenoeg gelijk aan het aantal gezonde vrouwen die borstvoeding geven. Het feit dat zij met medicijnen hun ziekte onderdrukken doet daar niets aan af. Dat blijkt uit een onderzoek van de afdeling reumatologie in het Erasmus MC.

De toename is naar alle waarschijnlijkheid in de eerste plaats te danken aan een goede begeleiding tijdens de zwangerschap. Daar komt bij dat inmiddels wetenschappelijk is aangetoond dat moderne reumamedicatie veilig kan worden gebruikt. Zowel tijdens de zwangerschap als tijdens het geven van borstvoeding. Afhankelijk van de soort medicatie moet deze dan worden geslikt of geïnjecteerd.

Herstart

Uit eerdere studies – ook van het Erasmus MC – bleek dat vrouwen met reuma juist minder vaak borstvoeding geven dan gezonde vrouwen. De voornaamste reden om geen borstvoeding te geven of om ermee te stoppen, was de herstart van de reumamedicatie.

Veel vrouwen met reuma vonden het slikken van medicatie in combinatie met borstvoeding te riskant. In algemene richtlijnen staat immers dat sommige soorten voeding, alcohol en bepaalde geneesmiddelen gevaar opleveren als ze in de moedermelk en daarmee bij de baby terecht komen. Maar de moderne reumamedicatie kan veilig worden gebruikt, is al enige tijd geleden gebleken uit (internationale) studies.

Over de studie

De studie is gedaan door Erik Kemper en Nafise Ghalandari, onder leiding van afdelingshoofd reumatologie dr. Radboud Dolhain. Deze komt voort uit een samenwerking van de afdeling Reumatologie met het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en is mede mogelijk gemaakt door sponsoring  van ReumaNederland en een financiële bijdrage van het bedrijf UCB. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift RMD Open.

Active counselling and well-controlled disease result in a higher percentage of women with rheumatoid arthritis that breast feed: results from the PreCARA study >>

Bron: kckz.nlr

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here