Medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding onderbelicht

0
306

De overgrote meerderheid van de vrouwen gebruikt medicijnen tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Meer kennis over de veiligheid van medicatie in deze periode is dringend nodig. Een internationaal consortium gaat hier nu onderzoek naar doen.

Slechts van 5% van de medicatie is bekend of deze veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.​ Op 1 april 2019 is daarom het ConcePTION consortium gestart met een vijf jaar durend onderzoek naar de veiligheid hiervan.

Eurocat Nederland, een onderzoeksgroep van de afdeling Genetica van het UMCG, is één van de vele deelnemers in dit consortium. De expertise van de Eurocat-onderzoekers zal worden ingezet bij het deelonderzoek waarin wordt nagegaan hoeveel vrouwen in verschillende landen medicijnen gebruiken tijdens (een deel van) de zwangerschap. Daarnaast zal Eurocat Nederland haar eigen data ter beschikking stellen. Eurocat Nederland ontvangt hiervoor ruim 35.000 euro subsidie van de Europese Unie.

Het ConcePTION consortium bestaat uit deelnemers van 88 organisaties uit 22 landen, waaronder de European Medicines Agency (EMA), universiteiten, volksgezondheidsorganisaties,  teratologie netwerken en de farmaceutische industrie.

Registratie medicijngebruik

Al sinds 1981 registreert Eurocat Nederland gegevens over kinderen met aangeboren afwijkingen die in Noord-Nederland worden geboren. Eurocat Nederland registreert ook het gebruik van medicatie door de moeder tijdens de zwangerschap, omdat dit een risicofactor kan zijn voor aangeboren afwijkingen.

Bron: umcg.nl

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here