Het merendeel van de moeders stopt te vroeg met het geven van borstvoeding. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022. Hieruit blijkt dat 65% van de moeders maximaal 12 maanden borstvoeding geven of willen geven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om dit te doen tot een kind 2 jaar is.

Het geven van borstvoeding gedurende de eerste twee jaar helpt bij de ontwikkeling van de hersenen, zorgt voor optimale groei, bevordert de schoolprestaties en verkleint het risico op diabetes en obesitas op latere leeftijd. Toch stoppen de meeste moeders veel te vroeg met het geven van borstvoeding. Belangrijke factoren bij de keuze van de moeder voor het geven van borstvoeding zijn met name steun vanuit de partner en hulp en informatie vanuit zorgprofessionals.

Haal langvoeden uit de taboesfeer

“Meer voorlichting rondom borstvoeding is erg belangrijk”, aldus Mathijs Visser, mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl. “Wij pleiten al jaren voor meer informatie over de invloed van borstvoeding op de gezondheid van moeder en kind. Het is belangrijk om het langvoeden uit de taboesfeer te halen en om rolmodellen te creëren via de media.” Borstvoeding moet worden beschouwd als een volksgezondheidskwestie die op alle niveaus investeringen en ondersteuning vereist, vindt Visser.

Over het onderzoek

Met ruim 2.650 deelnemende vrouwen is het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022 het grootste onderzoek naar borstvoeding in Nederland. Het onderzoek wordt ieder jaar door Meervoormamas.nl in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl gehouden. Binnen het onderzoek is ook informatie verzameld over specifieke productaankopen (borstkolven en kleding), merkvoorkeur en het kopen via specifieke winkels (zowel online als offline).

Zwangerschapsverlof

Uit het onderzoek van vorig jaar kwam naar voren dat, zowel in Nederland als in België, slechts 8% van de moeders langer dan 24 maanden borstvoeding geeft. Dit in tegenstelling tot het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij adviseren moeders hun kind tot zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Na dat eerste half jaar kan er bijvoeding geïntroduceerd worden, maar blijft borstvoeding de belangrijkste voedingsbron. Het is ideaal als de borstvoedingsrelatie tot voorbij het tweede levensjaar blijft bestaan.

Veel vrouwen stoppen met het geven van borstvoeding na hun zwangerschapsverlof. Bij bijna 1 op de 5 vrouwen die aangeeft te stoppen, is er geen ruimte op het werk beschikbaar voor het afkolven van moedermelk of wordt kolven op het werk niet gewaardeerd. In België is dit zelfs bij 1 op de 3 vrouwen die aangeeft te stoppen het geval. Veel vrouwen vinden het lastig om het afkolven op het werk met hun werkgever bespreekbaar te maken. Meer voorlichting hierover richting zowel vrouwen als richting het bedrijfsleven is essentieel.

Bronnen: zorgkrant.nl | gewoonborstvoeding.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan