Borstvoeding krijgt veel aandacht van professionals rond de zorg aan baby’s. “Volstrekt terecht”, vindt Myrte van Lonkhuijsen. “Maar dit gebeurt te beperkt. In de praktijk gaat de meeste aandacht uit naar de voordelen of de voedingshouding en -frequentie. Maar de psychologische aspecten spelen een minstens zo belangrijke rol. Op meerdere fronten. Zowel bij de start als wanneer het geven van borstvoeding niet lukt.” Met als motto ‘Tussen hart en hoofd’ verzorgt Myrte voor Vakblad Vroeg en IMH Nederland op een webinar over dit actuele onderwerp.

Ja, ik wil dit webinar nabestellen >>

Myrte van Lonkhuijsen: “Er zit geen maatverdeling op een borst”

“Borstvoeding is een zeer complexe uitwisseling van informatie tussen moeder en kind”, stelt Myrte. “Het is onmeetbaar, er zit geen maatverdeling op een borst. Dat geeft veel onzekerheid. Vertrouwen op het lichaam is niet vanzelfsprekend in onze maatschappij. Daar lopen ouders, omgeving en zorgprofessionals soms op vast” Daarom heeft het absolute meerwaarde om ook de psychologische aspecten rond borstvoeding mee te nemen in onze begeleiding. Dit biedt ingangen om te helpen om gaan met de kwetsbaarheid van ‘niet weten’ waar moderne ouders zo tegenaan lopen. Met als resultaat dat meer vrouwen en baby’s kunnen floreren in dat heel intieme contact rond borstvoeding.”

Onzeker en kwetsbaar

Aandacht verdienen ook alle veranderingen die de komst van een baby met zich meebrengt. “Veel ouders worden overvallen door de onzekerheid en kwetsbaarheid van het hebben van een jonge baby. “Die kwetsbaarheid is deels fysiek, deels emotioneel. Veel ouders lijken tot op zekere hoogte wel voorbereid op de praktische aspecten, maar niet op het enorme fysieke en emotionele beroep dat een kind op hen doet.” Daar komt bij dat borstvoeding de afhankelijkheid van de baby extra voel- en tastbaar maakt. “De fysieke navelstreng is verbroken, maar moeder en kind zitten door het borstvoedingsproces nog heel vast aan elkaar. Dat kan beangstigend zijn. En lastig als ratio en gevoel niet op een lijn zitten.”

Gezinnen op dit punt bij staan, gaat niet zomaar. “Juist die psychische aspecten van borstvoeding zijn soms moeilijk te herkennen. “Dit aspect vraagt van de zorgverlener dat deze zich bewust is van zijn of haar eigen opvattingen en kwetsbaarheden rondom het onderwerp. Wie zelf geen goede borstvoedingservaring heeft gehad zal het moeilijk vinden ouders oprecht te ondersteunen in die eerste lastige dagen na de bevalling.”

Advertentie

Stel het contact centraal

Het contact tussen moeder en kind is de essentie van borstvoeding geven. Myrte pleit voor meer aandacht voor die relatie. “Als we deze centraal stellen, ontstaan er bij de vraag over stoppen of doorgaan, extra interventiemogelijkheden. Niet alleen om vrouwen de kans te geven langer borstvoeding te geven, maar ook om hen goed te begeleiden als ze hun borstvoedingsdoel niet halen. Vandaar dat ik ook aandacht besteed aan borstvoedingsrouw als vrouwen eerder stoppen dan ze zelf zouden willen. Het goed verwerken van die rouw is belangrijk voor het contact tussen ouders en kind, zelfs voor een eventueel volgend kind in het gezin.”

Myrte wijst er tot slot op dat de erkenning dat het zwaar is soms al voldoet om gezinnen verder te helpen. “De baby hoeft niet perfect te zijn. Ouders hoeven niet perfect te zijn. Borstvoeding hoeft niet perfect te verlopen. En wij als zorgverleners hoeven niet overal een antwoord op te hebben. We kunnen ouders wel helpen door ook ruimte te creëren voor de emotionele kanten. Wie weet wat daar voor moois uit komt. Al die fysieke, psychologische, emotionele en maatschappelijke aspecten van borstvoeding komen langs in mijn webinar. Dé borstvoeding bestaat niet.”

Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg


Dit is een opgenomen webinar

Ja, ik wil dit webinar nabestellen >>

Myrte van Lonkhuijsen, van origine pedagoge, is sinds 2000 lactatiekundige IBCLC. De interactie tussen ouder en kind rond borstvoeding, spelen een steeds grotere rol in haar begeleiding.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan