Borstvoeding verkleint kans op vetverwerking in latere leven

0
298
baby drinkt van borst

Borstgevoede baby’s hebben later in het leven minder kans op overgewicht vergeleken met baby’s die kunstmatige melk krijgen. Dit kan mogelijk verklaard worden door de bedekking van de vetdruppels in melk.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Onne Ronda aan Rijksuniversiteit Groningen. Daarbij maakte de onderzoeker gebruik van het gegeven dat vetdruppels in moedermelk groter zijn dan in kunstvoeding. Ook zijn de moedermelkdruppels bedekt met zogenoemde fosfolipiden, terwijl die in kunstvoeding bedekt zijn met eiwitten.

Ronda voerde een groep jonge muizen ter controle normale kunstvoeding en een andere groep kunstvoeding met grote fosfolipide-bedekte vetdruppels. Bij deze tweede groep nam het lichaamsgewicht en vetmassa tijdelijk minder toe in het latere leven. Ook bleek dat zij later in het leven anders omgingen met het binnengekregen vet dan de controlegroep: de snelheid waarmee het vet in verschillende organen en weefsels terecht kwam was anders.

De uitkomst van het onderzoek kan een eerste aanwijzing zijn voor een onderliggend mechanisme van vetverwerking en de mogelijke ontwikkeling van obesitas. Hoewel dit mechanisme nog verder moet worden onderzocht, benadrukt Ronda dat uit dit onderzoek blijkt dat vroege voeding een grote rol kan spelen in hoe er later in het leven met binnengekregen vet wordt omgegaan.

Bron: rug.nl

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here