Er worden meer tweelingen geboren dan ooit tevoren. Eén op de 42 geboren kinderen maakt deel uit van een tweeling. Dit is een stijging van een derde vergeleken met de jaren tachtig. De verklaring is de toename van het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook het feit dat vrouwen steeds later kinderen krijgen speelt een rol.

Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de Radboud Universiteit, de Universiteit van Oxford en INED, het Franse instituut voor demografische studies. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Human Reproduction.

Toename

Het onderzoek toont aan dat het percentage tweelingen met een derde is toegenomen van 9 tot 12 per 1000 bevallingen. Dit betekent dat er elk jaar ongeveer 1,6 miljoen tweelingen ter wereld komen. Maar ook dat één op de 42 op aarde geboren kinderen deel uitmaakt van een tweeling. Een belangrijke oorzaak is de sterke toename van het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF (in-vitrofertilisatie), eierstokstimulatie en kunstmatige inseminatie. Een andere oorzaak is de stijging van de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen. De kans op het krijgen van een tweeling neemt namelijk toe met de leeftijd van de moeder.

Piek bereikt?

De onderzoekers vermoeden dat we de piek in het aantal tweelingzwangerschappen inmiddels bereikt hebben. Dit geldt met name in de hoogontwikkelde landen in Europa en Noord-Amerika. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen in deze landen legt men namelijk steeds meer nadruk op het belang om maar één kind te krijgen. Hoe dit in armere landen, zoals in Afrika, zal verlopen is minder zeker.

Global Data Lab

Voor hun studie verzamelden de onderzoekers informatie over het aantal tweelingen dat in de periode 2010-2015 geboren werd in 165 landen. Deze landen vertegenwoordigen samen ruim 99 procent van de wereldbevolking. Voor 112 landen kregen ze daarnaast ook informatie over het percentage tweelingen in de periode 1980-1985. De meeste gegevens die voor de midden- en lage-inkomenslanden (LMIC’s) zijn gebruikt, zijn afkomstig van het Global Data Lab van de Radboud Universiteit. Het betreft één van ‘s werelds grootste databanken voor LMIC’s, met informatie over bijna 100.000 tweelinggeboortes in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. “Deze informatie is van groot belang, want de sterftecijfers van tweelingen zijn in deze landen nog steeds erg hoog”, verklaart Jeroen Smits, directeur van het Global Data Lab en hoogleraar Economic and Human Development aan de Radboud Universiteit. “Met name in Sub-Sahara Afrika verliezen veel tweelingen hun tweelingbroer of -zus in hun eerste levensjaren. Dat zijn er zo’n driehonderdduizend per jaar, bleek uit ons eerdere onderzoek.”

Sterftecijfers en complicaties

Volgens Christiaan Monden, hoogleraar aan de Universiteit van Oxford (VK), heeft relatieve en absolute aantal tweelingen in de wereld naar alle waarschijnlijkheid zijn piek bereikt. “Dit is belangrijk omdat bevallingen van tweelingen geassocieerd worden met hogere sterftecijfers onder baby’s en kinderen en met meer complicaties voor moeders en kinderen tijdens en na de zwangerschap.”

De onderzoekers stellen dat landen betere gegevens moeten bijhouden over tweelinggeboortes. Dit geldt met name voor lage-inkomenslanden waar de sterfte onder tweelingen het hoogst is, maar betrouwbare statistieken vaak ontbreken. In de komende jaren willen ze hun data aanvullen met recentere gegevens, om te bepalen of het aantal tweelingen in de hoogontwikkelde landen daadwerkelijk een hoogtepunt heeft bereikt en wat de gevolgen zullen zijn van de verdere verspreiding van IVF en gerelateerde technieken in Afrika en Zuid-Azië.

Bron: ru.nl

Zie ook:

Aantal geboortes op nieuw diepterecord

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan