Reumamedicatie gaat goed samen met geven borstvoeding

0
158

Jonge moeders met reuma stoppen vaak onnodig met borstvoeding. Dat gebeurt uit onwetendheid over de invloed van hun medicatie, ook omdat bijsluiters vaak verouderde informatie geven.

Dat concludeert arts Hilal Ince-Askan van Erasmus MC in haar promotieonderzoek. Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The Journal of Rheumatology.

Verouderde informatie

Uit studies is volgens de onderzoeker inmiddels wel gebleken dat veel medicijnen veilig kunnen worden gebruikt tijdens borstvoeding. Het gaat bijvoorbeeld om veelgebruikte medicijnen zoals prednison, sulfasalazine, azathiopine en hydroxychloroquine.

Volgens haar zijn de bijsluiters van tientallen soorten medicijnen verouderd. “Dan hoort een vrouw van haar reumatoloog dat ze haar medicijn veilig kan gebruiken, maar zegt de apotheek vervolgens dat in de bijsluiter staat dat ze deze niet mag gebruiken als ze borstvoeding geeft”, aldus Ince-Askan.

Goed voorlichten

Borstvoeding is volgens de onderzoekster juist voor baby’s van moeders met reuma belangrijk. Dat komt omdat de aandoening een negatieve invloed kan hebben op het geboortegewicht van het kindje. De onderzoekster ziet het als taak van reumatologen om vrouwen met een kinderwens goed voor te lichten.

Over het onderzoek

Bij het onderzoek waren 250 vrouwen met reuma in de vruchtbare leeftijd betrokken, die over een periode van acht jaar werden gevolgd. Daarbij werden gegevens verzameld over onder meer vruchtbaarheid, medicatiegebruik en de ontwikkeling van het kind. Die gegevens werden vergeleken met vrouwen uit de algemene populatie.

In rheumatoid arthritis fewer women breastfeed their offspring compared with women from the general population; results from a nationwide prospective cohort study >

Bron: skipr.nl 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here