Jonge moeders met reuma stoppen vaak onnodig met borstvoeding. Dat gebeurt uit onwetendheid over de invloed van hun medicatie, ook omdat bijsluiters vaak verouderde informatie geven.

Dat concludeert arts Hilal Ince-Askan van Erasmus MC in haar promotieonderzoek. Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The Journal of Rheumatology.

Verouderde informatie

Uit studies is volgens de onderzoeker inmiddels wel gebleken dat veel medicijnen veilig kunnen worden gebruikt tijdens borstvoeding. Het gaat bijvoorbeeld om veelgebruikte medicijnen zoals prednison, sulfasalazine, azathiopine en hydroxychloroquine.

Volgens haar zijn de bijsluiters van tientallen soorten medicijnen verouderd. “Dan hoort een vrouw van haar reumatoloog dat ze haar medicijn veilig kan gebruiken, maar zegt de apotheek vervolgens dat in de bijsluiter staat dat ze deze niet mag gebruiken als ze borstvoeding geeft”, aldus Ince-Askan.

Advertentie

Goed voorlichten

Borstvoeding is volgens de onderzoekster juist voor baby’s van moeders met reuma belangrijk. Dat komt omdat de aandoening een negatieve invloed kan hebben op het geboortegewicht van het kindje. De onderzoekster ziet het als taak van reumatologen om vrouwen met een kinderwens goed voor te lichten.

Over het onderzoek

Bij het onderzoek waren 250 vrouwen met reuma in de vruchtbare leeftijd betrokken, die over een periode van acht jaar werden gevolgd. Daarbij werden gegevens verzameld over onder meer vruchtbaarheid, medicatiegebruik en de ontwikkeling van het kind. Die gegevens werden vergeleken met vrouwen uit de algemene populatie.

In rheumatoid arthritis fewer women breastfeed their offspring compared with women from the general population; results from a nationwide prospective cohort study >

Bron: skipr.nl 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan