Probiotica vermindert kans op diarree bij slikken antibiotica

0
216

In Nederland krijgt elk jaar ongeveer de helft van alle jonge kinderen minstens één kuur antibiotica voorgeschreven. Bij een derde van deze kinderen veroorzaakt zo’n kuur diarree. Krijgen ze tegelijkertijd probiotica dan verkleint dit de kans op diarree met 35%.

Dit blijkt uit een internationale studie van artsen van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC, het OLVG en Poolse arts-onderzoekers. De resultaten zijn gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Rotavirus

Aan de studie deden 350 kinderen mee uit Nederland en Polen, in de leeftijdscategorie 3 maanden tot 18 jaar. Alle kinderen kregen antibiotica vanwege een infectie. De helft gebruikte tegelijkertijd probiotica, de andere helft nam een placebo. Uit de resultaten blijkt dat bij de kinderen in de probioticagroep 35% minder vaak diarree voorkwam dan in de controlegroep. De onderzoekers troffen in de poep van de controlegroep vaker het rotavirus aan, waarvan bekend is dat het diarree kan veroorzaken. Het is onduidelijk of dit toeval was of dat de probiotica een remmende werking heeft op het rotavirus. Als de onderzoekers de patiënten met rotavirus in de poep niet mee rekenden, was er geen duidelijk verschil meer in diarree tussen de twee groepen. “Het is dus belangrijk om verder uit te zoeken via welk mechanisme probiotica diarree kan voorkomen”, aldus onderzoeker Thomas Dierikx.

Gezondheidswinst

Dierikx wijst erop dat in onze darmen triljarden bacteriën leven. “We noemen dat ook wel het microbioom of darmflora. Antibiotica maken de darmflora kapot. Uit andere studies weten we dat zo’n verstoord microbioom meer kans geeft op chronische aandoeningen als astma, allergie en overgewicht. Het voorkómen van zo’n verstoring kan dus echt gezondheidswinst opleveren. Deze studie levert aanknopingspunten hoe we dat kunnen bereiken.” Het probioticum dat de kinderen in deze studie kregen, bestond uit acht verschillende bacteriestammen die voorkomen in het gezonde microbioom.

De onderzoekers gaan in een vervolgstudie de verzamelde poepsamples analyseren om het beschermende mechanisme van probiotica te achterhalen. De kinderen worden nog een jaar lang gevolgd en onderzocht op chronische aandoeningen.

Probiotica worden niet standaard voorgeschreven bij antibiotica en niet vergoed door de verzekeraar.

Bron: Amsterdam UMC

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here