Kinderverpleegkundigen pleiten voor vaccinatie tegen rotavirus

3
152

Kinderverpleegkundigen willen dat kinderen op grote schaal worden gevaccineerd tegen het rotavirus. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is dit een belangrijke manier om de zorg in de wintermaanden te ontlasten.

Het rotavirus is zeer besmettelijk. Bijna alle kinderen tot vijf jaar krijgen er een keer mee te maken. Zij krijgen last van hun buik en darmen in combinatie met diarree en overgeven. Ongeveer 10.000 kinderen gaan hiervoor per jaar naar de huisarts, tussen de 2500 en 4700 komen in het ziekenhuis terecht. Vijf tot zeven kinderen sterven jaarlijks door het virus.

Te duur

De vaccinatie is nog niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, hoewel het middel al sinds 2006 op de markt is. De Gezondheidsraad adviseerde drie jaar geleden al voor massale inenting, maar het middel zou met 135 euro per vaccinatie te duur zijn. Vanwege het prijskaartje dat eraan hangt, werd toen besloten om het vaccin niet ‘universeel’ in te voeren. Wel zouden vanaf afgelopen zomer kwetsbare kinderen – bijvoorbeeld te vroeg geboren baby’s – worden gevaccineerd. Dat ging op het laatste moment niet door, omdat door corona de consultatiebureaus het niet op tijd konden invoeren én omdat het vaccin juist in die groep veel minder effectief zou zijn. Het zou in die risicogroepen slechts 30 procent van de kinderen beschermen, in plaats van meer dan 80 procent onder gezonde kinderen.

Alle omliggende landen vaccineren wel op grote schaal. De Gezondheidsraad buigt zich komend jaar nog eens over de vraag of alle jonge kinderen tegen rota gevaccineerd moeten worden, maar de NVK zou dat graag versnellen. In onder meer België, Duitsland en Engeland krijgen zuigelingen al standaard het rotavaccin.

Nieuw advies

De Gezondheidsraad adviseert in 2021 opnieuw over het vaccin. De NVK vindt dat de raad het advies eerder moet geven. De vereniging roept de overheid op het vaccin op grote schaal aan te kopen, dat is ook goedkoper. “Het is in het belang van iedereen om de zorg zoveel mogelijk te ontlasten”, zegt de voorzitter van de NVK. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zegt niet op de zaken vooruit te willen lopen en het advies af te wachten.

Bron: ad.nl

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

3 REACTIES

  1. ”Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is inenten een belangrijke manier om de zorg in de wintermaanden te ontlasten.”
    Dat is toch te zot voor woorden. is het niet zo dat alles wat in en aan en patiënt wordt gedaan ten goede moet komen aan de gezondheid en het welzijn van die patiënt? De allereerst een belangrijkste overweging bij elke interventie is het belang van de client en het nut, de noodzaak en de veiligheid van de interventie.
    De ontlasting van de zorg is een taak van de overheid, door te zorgen voor voldoende capaciteit en reservecapaciteit in tijden van verhoogde vraag of crisis.
    Er kunnen allerlei redenen zijn om te kiezen voor het vaccineren van een kind met allerlei vaccins in allerlei omstandigheden, maar het ontlasten van de zorg mag er daarvan nooit eentje zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here