Recensie ‘Mild Ouderschap’ door Nike Mencke

Een paar dagen voordat mijn drie zonen en ik en de rest van Nederland wekenlang met elkaar in een halve lockdown kwamen te zitten, kreeg ik het boek ‘Mild Ouderschap – zelfs tijdens de woedeaanval in de supermarkt’ te lezen. Kwam dat even goed uit. Professionals kunnen het boek aan ouders aanraden. Het leest gemakkelijk en kan zowel in delen als in zijn geheel gelezen worden.

Nina Mouton is een Vlaamse gezinspsychologe die dit boek heeft geschreven om ouders te helpen met de zoektocht naar hun vader- of moedergevoel. Ze beschrijft op een vriendelijke manier de grote thema’s zoals eten, slapen en emoties en houdt zoals ze zelf zegt, een pleidooi voor mildheid tegenover jezelf, je kinderen en je omgeving.

Fouten maken mag

Het boek bestaat uit drie delen met tussendoor groene kaders die opdrachten of extra informatie geven. De illustraties die het boek versieren zijn grappig en zetten aan het begin al de toon: het is oké om je kind bij je te laten slapen, of aan de borst in slaap te voeden of voor kunstvoeding te kiezen als dit alles voor jullie goed voelt. Het is prima om het ouderschap af en toe zwaar te vinden, fouten te maken en je excuses aan te bieden aan je kind (of je partner), mits deze dingen bij jou als ouder passen. Wat een verademing ten opzichte van de grote hoeveelheid opvoedboeken die je kind zo snel mogelijk in een Excel-sheet van regelmaat en regels lijken te willen stoppen, en waar ouders vaak juist onzeker van worden.

Confronterend

Het eerste deel nodigt je uit te kijken naar wat jij zelf als ouder meebrengt uit je jeugd of verleden en hoe dit je manier van opvoeden beïnvloedt. Het beeld dat je hebt over het ouderschap, je eigen geschiedenis, de relatie met je partner en hoe je omgaat met de verwachtingen van buitenaf worden besproken. Wat jij als ouder voelt (of juist liever niet wil voelen) als je kind uit zijn plaat gaat omdat je zijn boterham niet in de juiste vorm hebt gesneden, zegt meer over je eigen emoties dan die van je kind. Ik vind dit een cruciaal onderdeel dat in andere opvoedboeken vaak wordt overgeslagen. Omdat het confronterend kan zijn om kritisch je inner voices onder de loep te nemen of te kijken naar de eigen emotionele blauwe plekken die je in je eigen jeugd hebt opgelopen, wordt er in het hele boek op gehamerd dat het normaal en goed is om zo nodig professionele hulp in te schakelen.

Eye openers

Het tweede deel gaat over de drie grote thema’s waar ouders vaak mee worstelen: de emoties van hun kind, eten en slapen. Nu komen ook twee andere experts aan het woord die qua visie goed aansluiten op de rest van het boek. Voor ouders kunnen bepaalde zinnen eye openers en aangenaam zijn om ergens zwart op wit te hebben staan en deze als nieuwe ‘innerlijke stemmen’ toe te voegen. Bijvoorbeeld: ‘We verwachten van 1-jarigen wat we zelfs niet verwachten van volwassenen. Namelijk de vaardigheid om niks van controle te ervaren in je leven en daar superblij mee te zijn, de hele dag lang.’ Joe! Of deze: ‘Maar weet: een krijsend kind zegt niks over jouw ouderschapscapaciteiten. Behoefte aan aandacht is een legitieme behoefte, op elke leeftijd.’ En zo zitten er nog heel wat meer pareltjes in die maken dat je zowel vriendelijk naar je kind als naar jezelf gaat kijken.

Aanrader

Het derde deel gaat over zelfzorg en hoe je tijdens de zoektocht die het grootbrengen van een kind met zich meebrengt tóch kan zorgen voor manieren hoe je je eigen grenzen aanvoelt en aangeeft. De perfecte ouder ga je nooit worden en dat is maar goed ook, dus dan kun je maar beter jezelf zijn en daarvan genieten. Ik vind dit boek een aanrader voor ouders die graag een boek over opvoeding willen lezen en op een aardige manier naar zichzelf, hun eigen ouders én hun kinderen willen kijken. Dat maakt het voor je kind ook stukken gezelliger om wekenlang met jou binnen te zitten terwijl buiten hopelijk de zon snel de lucht virusvrij schijnt.

Mild Ouderschap – Zelfs tijdens de woedeaanval in de supermarkt  >

Nike Mencke, is verloskundige (niet praktiserend), lactatiekundige IBCLC, Infant Mental Health generalist.

 

 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan