Recensie ‘Het hoe, wat en waarom van baby- en kindergebaren’ door Nieske Biesterbosch

Dit boek, met als ondertitel ‘Ontdek de taal van jonge kinderen’, gaat over de meerwaarde van baby- en kindergebaren. Ook staan er opdrachten voor de lezer in om te leren aan te sluiten bij de communicatieve mogelijkheden van baby’s en peuters. Het boek is heel toegankelijk en duidelijk geschreven. Handig zijn de vele illustraties met voorbeelden van handgebaren.

De auteur, Petra Nell, heeft zich bij het schrijven van dit boek laten inspireren door de ervaringen van ouders, pedagogisch medewerkers, onderwijzers en logopedisten. In 80 pagina’s geeft zij weer waarom je gebruik kunt maken van kindergebaren als ondersteuning van de gesproken taal. In het eerste deel lees je over de spraak- en taalontwikkeling. In het tweede deel worden door middel van illustraties een aantal dagelijkse gebaren uitgebeeld. Aan het einde van het theoretische deel van het boek worden de bronnen gemeld waarvan gebruik is gemaakt.

Het boek bevat veel voorbeelden uit de praktijk. Daardoor krijg je als lezer een beeld van waarom het fijn kan zijn om gebruik te maken van ondersteunende gebaren. Zo kan een kind boos worden als hij nog niet duidelijk kan maken wat hij bedoelt. Kennis van ondersteunende gebaren kan wellicht veel frustratie schelen. In het boek worden ook vragen aan je gesteld zodat je de gegeven informatie in de praktijk kunt toepassen.

Verder wordt gesproken over het functioneren van het rechter- en linkerbrein van het kind. Je bent je er niet altijd van bewust dat het jonge kind een beelddenker is. Een kind denkt nog veel met de rechterkant van zijn brein. Het geeft inzicht in hoe een kind zich ontwikkelt en wat hij/zij wel en nog niet begrijpt.

Links: Rechts:
Woorden en nummers.

Logica. Beredeneren. Informatie opbouwen.

Patronen. Tijdsbesef. Planning en organisatie.

Ritme. Bewustzijn. Fantasie.

Ruimtelijk inzicht. Dagdromen. Kleuren

Beleven. Verbeelding.

Tot slot maakt de auteur duidelijk dat afstemmen op het kind een voorwaarde is om op een goede manier iets duidelijk te maken met gebaren. Afstemmen doe je door achtereenvolgens te kijken, in de belevingswereld van het kind te stappen en hierop aan te sluiten.

De informatie maakt je bewust van je eigen handelen. Neem het voorbeeld over het omdoen van een slab. Dit kun je doen zonder iets te zeggen tegen het kind. Je benadert het dan vaak van achteren en daardoor kan het kind schrikken. In plaats daarvan raadt de auteur aan te benoemen wat je doet, samen met het maken van het gebaar. Dat kan een eventuele schrikreactie voorkomen.

Dit boek is gericht op ouders, maar het is ook voor professionals interessant. Wel is veel informatie al bekende stof. Dat neemt niet weg dat het een fijn naslagwerk is om door heen te bladeren. De illustraties over de gebaren zijn duidelijk en kun je goed gebruiken om deze te blijven oefenen. Ik zou dit boek zeker aanraden aan ouders. Het geeft hen inzicht in hoe een kind zich ontwikkelt en hoe je hem/haar hierbij met gebaren kunt ondersteunen.

Het hoe, wat en waarom van baby- en kindergebaren >>

Nieske Biesterbosch is opgeleid tot Social Worker (Hbo) en momenteel werkzaam als pedagogisch medewerker in de kinderopvang op een AZC-locatie. “Ik werk met kinderen met verschillende nationaliteiten en maak daarbij gebruik van ondersteunende gebaren. Het is heel fijn is om zo duidelijk te maken wat je bedoelt. De kinderen hebben bijna allemaal een traumatische ervaring mee gemaakt. Dit betekent dat ik kinderen opvang die kwetsbaar zijn.”

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan