Knoopbatterijen zitten in apparaten zoals afstandsbedieningen, spellen en speelgoed, thermometers of wenskaarten. Als kinderen deze kleine batterijen inslikken, kunnen ze grote schade aanrichten aan interne organen. Wat dan te doen?

Bij inslikken staat de knoopbatterij in contact met speeksel. Dit veroorzaakt een chemische reactie die interne brandwonden kan veroorzaken, wat kan leiden tot ernstig letsel of zelfs de dood. Lithium-ionknoopbatterijen zijn het gevaarlijkst als ze worden ingeslikt.

Wanneer een kind een knoopbatterij inslikt, zijn er vaak geen duidelijke onmiddellijke symptomen. U kunt echter opmerken dat het kind aan het stikken is, pijn op de borst heeft, begint te hoesten of lawaaierig ademt, neus / darmbloedingen en koorts.

Als u vermoedt dat een kind een knoopbatterij heeft ingeslikt, moet u het kind onmiddellijk naar de spoedafdeling van het ziekenhuis brengen. U moet snel handelen en onmiddellijk medische hulp inroepen op de spoedafdeling van een ziekenhuis. Laat het kind intussen niet eten of drinken. Braken opwekken is eveneens ongewenst. Als u deze hebt, neem dan de originele productverpakking of het apparaat met de batterij mee om de arts te helpen het batterijtype en de chemie te identificeren.

Voorkomen is natuurlijk beter. Aandachtspunten zijn:

  • Houd knoopbatterijen en gevoelige apparaten buiten bereik van kinderen.
  • Zorg ervoor dat kinderen geen toegang hebben tot de batterijen die in open verpakkingen worden bewaard.
  • Controleer of uw producten met knopbatterijen niet gemakkelijk kunnen worden geopend.
  • Gooi gebruikte knoopbatterijen onmiddellijk weg. Lege batterijen kunnen nog steeds gevaarlijk zijn.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan