Recensie ‘KIEKEBOEM!’ door Zoë Kempe                                                                         

KIEKEBOEM!’ van de hand van Yael Meijer is een boek over hulp aan het jonge kind dat opgroeit binnen een gezin waar sprake is van stress en geweld. Het boek geeft praktische handvatten rondom het herkennen van mogelijke signalen van geweld, misbruik, verwaarlozing en stress bij het jonge kind.

Yael Meijer is werkzaam als klinisch psycholoog en psychotherapeut bij GGZ centraal- Fornhese, een organisatie voor specialistische geestelijke gezondheidszorg in het midden van het land. Het boek neemt de lezer mee in de gevolgen van stress in de eerste 1001 kritieke dagen. Al vanaf het moment van conceptie is stress van invloed op de ontwikkeling van het kind. De schrijfster legt uit wat de gevolgen van structurele of toxische stress zijn, de impact daarvan op de hersenontwikkeling van het jonge kind en op de gehechtheidsrelaties met belangrijke anderen. Tevens worden er belangrijke (maar voor de meeste hulpverleners wel bekende) inzichten gegeven over de normale ontwikkeling van jonge kinderen in verschillende leeftijdsfasen en is er aandacht voor signalen die mogelijk kunnen wijzen op stress en onveiligheid.

Voor hulpverleners

Dit boek is in eerste instantie bedoeld voor mensen werkzaam binnen de hulpverlening. Het richt zich hierin niet op een specifieke discipline, maar bevat zinvolle informatie voor alle hulpverleners die werkzaam zijn met (jonge) kinderen en kwetsbare gezinnen. Van belang bij het herkennen van mogelijke signalen van geweld, misbruik, verwaarlozing en stress bij het jonge kind is dat het gaat om mogelijke signalen. Yael Meijer maakt namelijk helder dat het vooral gaat om de combinatie van signalen en het verhaal van het kind en zijn of haar gezin. De schrijfster benadrukt het belang van oog hebben voor deze signalen en het bespreekbaar maken van stress en de effecten daarvan op de ontwikkeling. Tevens is er aandacht voor het generationele aspect van geweld binnen gezinnen, want vaak is onveiligheid iets wat (onbedoeld) van generatie op generatie wordt overdragen. Het is van belang om de negatieve spiraal van geweld te doorbreken. ‘KIEKEBOEM!’ eindigt met een hoofdstuk over kwetsbaar ouderschap, waarin de taken van ouders (verzorging, veiligheid en volle aandacht, communiceren en co-reguleren) en moeilijkheden hierin, worden beschreven.

Praktijkvoorbeelden

De theorie wordt aangevuld met casussen ter illustratie. Mede hierdoor is het boek makkelijk leesbaar en komt de theorie meer tot leven. Daarnaast bevat KIEKEBOEM! een aantal handige overzichten en schema’s die je er als hulpverlener bij kunt pakken om bijvoorbeeld signalen van geweld en misbruik in kaart te brengen. Tevens worden er praktische tips en handelingsadviezen geboden. Het boek is eenvoudig opgebouwd, met korte hoofdstukken, die eindigen met een samenvatting van de belangrijkste informatie en een lijst met literatuur die interessant is om te lezen ter verdere verdieping.

Al met al een mooi boek om te lezen als je werkzaam bent binnen de hulpverlening en te maken hebt met gezinnen waar (mogelijk) sprake is van stress en geweld.

KIEKEBOEM! >>

Zoë Kempe is Beeldend Therapeut en Orthopedagoog en werkzaam binnen de SGGZ Kind en Jeugd. Zij behandelt kinderen van verschillende leeftijden met uiteenlopende problematiek (angst, stemming, ADHD, ASS, hechting, et cetera) en hun ouders. In de behandelingen combineert ze Cognitieve Gedragstherapie met creatieve technieken en mindfulness.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan