Een kleuter samen met een ouder laten koken, heeft een positief effect op hoeveel groente een ‘moeilijke eter’ durft te proberen. Dit blijkt uit Schots onderzoek waarover medischcontact.nl en dat in het blad Nutrients is verschenen.

Ada Garcia e.a. onderzochten het effect van Big Chef Little Chef, een programma dat in crèches plaatsvindt, op kinderen die door hun ouders als moeilijke eters worden beschouwd. Daarbij doet een kind (3-5 jaar oud) samen met een van de ouders mee aan vier wekelijkse kooklessen van anderhalf uur. Speelsgewijs maken zij samen simpele gerechten klaar waarin verschillende groenten en kruiden worden verwerkt. Ze worden gestimuleerd om te ruiken, aan te raken en proeven.

Rond de 60 ouder-kind-paren deden mee aan de interventie en ongeveer evenveel niet. In de kookgroep waren de kinderen na een maand volgens de ouders wat minder moeilijk met eten (van 3,0 naar 2,6 op een totaalscore van 5), terwijl er in de controlegroep geen verschil was. Kinderen in de interventiegroep waren ook meer bereid om zowel rauwe als gekookte groenten te proberen.

Eerder is al aangetoond dat kinderen die betrokken worden bij het bereiden van maaltijden meer groente eten en meer bereid zijn om nieuwe voedingsmiddelen te proberen. Dit kan dus ook bij moeilijke eters – een bekend probleem onder peuters en kleuters – zinvol zijn.

A Nursery-Based Cooking Skills Programme with Parents and Children Reduced Food Fussiness and Increased Willingness to Try Vegetables: A Quasi-Experimental Study >>

Bron: medischcontact.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan