Vrijwilligers geven handen en voeten aan kansrijke start

0
341

In Zeist lopen vrijwilligers 1.000 dagen mee tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Daarnaast zien de deelnemende moeders elkaar in een groep. Er zijn al twaalf koppelingen gemaakt om de kans op een kansrijke start in deze gezinnen te vergroten.

Het betreft een Samen Oplopen-project van CJG. “We hebben sinds juni al twaalf koppelingen kunnen maken met vrijwilligers en aanstaande moeders,” vertelt projectleider Nienke Walstra. Ook is in samenwerking met verloskundigen een online (aanstaande) moedergroep gestart met zes zwangeren. “De moeders van onze doelgroep kunnen minder goed terecht bij de Centering Pregnancy groep van de verloskundigen omdat de aansluiting soms lastig is. Ons project voorziet in hun behoefte aan informatie en contact. Zo krijgen de moeders toch van alles te horen over zwangerschap, bevalling en babytijd. Maar wat bijna nog belangrijker is, dat ze contact kunnen maken met de andere zwangere moeders die erg met elkaar meeleven.”

Voor de komende maanden heeft het maken van de twintig koppelingen van 2021 de aandacht. Verder wordt er een nieuwe online aanstaande moedergroep gestart. Hier gaat ook een welzijnsorganisatie aan meewerken. De verloskundigen sluiten hier maandelijks bij aan. Ook loopt de bestaande moedergroep door in een groepsaanbod voor ‘jonge’ moeders met thema’s voor na de bevalling. “Hier kunnen dan ook andere moeders bij gaan aansluiten, die aangemeld worden via het CJG of andere netwerkpartners. Het is de bedoeling dat we uiteindelijk elkaar weer live gaan ontmoeten.”

Organisaties of gemeenten die meer willen weten over deze combinatie van formele en informele steun, kunnen contact opnemen met Tabitha Wendt, projectleider Start Kansrijk (06 15350439).

Over Samen Oplopen

Gezinnen die veel problemen tegelijk hebben, komen daar vaak moeilijk uit. Door alle stress komt de ontwikkeling van de kinderen in de knel en worden gezinnen doorverwezen naar hulpverlening. Maar gezinnen vinden dat niet altijd de fijnste oplossing. Samen Oplopen laat een gezinsvrijwilliger én een professionele hulpverlener sámen oplopen met deze gezinnen en ondersteunen ze in de volle breedte van het leven. Mocht het nodig zijn, dan kan de professionele coördinator extra ondersteuning geven of nauw samenwerken met hulpverleningsinstanties. Zo vermindert de stress in gezinnen en groeien kinderen en jongeren tot 23 jaar beter op.

Bron: oplopen.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here