Home-Start zet getrainde vrijwilligers met opvoedervaring in om ouders al in een vroeg stadium te steunen bij hun alledaagse vragen over opvoeden. Voor ouders is dit een laagdrempelige en informele vorm van hulp. De opvoedsteun is vraaggericht en werkt preventief. Professionals kunnen doorverwijzen naar Home-Start.

De draaglast van gezinnen is groot. Zij moeten immers veel ballen in de lucht houden. Het zijn vaak buren, vrienden, familie of een ouder van school die hulp bieden. Als dit netwerk te klein of al overvraagd is, kan een beroep worden gedaan op vrijwilligers van Home-Start. Zij hebben ervaring met opvoeden, krijgen regelmatig een training en worden professioneel begeleid door een coördinator. De vrijwilligers werken vraaggericht en gaan vertrouwelijk om met informatie die de ouders geven. Ze bezoeken ouders elke week thuis en kunnen contact houden via telefoon of videoapps. Tijdens de begeleiding wordt het de ouders duidelijk dat ze niet de enigen zijn die opvoedvragen hebben en dat ze er niet alleen voor hoeven te staan. De opvoedsteun door vrijwilligers is gelijkwaardig en informeel.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Lees verder > 

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeglezing - artikel

"*" geeft vereiste velden aan