‘Preventie opvoedsteun werkt’ luidt de titel van een artikel in het VROEG-magazine over Home-Start. De titel dekt volledig de lading, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek naar de opbrengst van dertig jaar Home-Start in Nederland. Dankzij de interventie is er meer oog voor de kinderen, ervaren ouders minder opvoedstress en ontvangen gezinnen meer netwerksteun. Ook uit de praktijk blijkt dat Home-Start in een behoefte voorziet. De afgelopen dertig jaar zijn maar liefst 60.000  gezinnen met meer dan 120.000 kinderen ondersteund.  En dit jaar telt Home-Start bijna 80 locaties in heel Nederland gefinancierd door zo’n 170 gemeenten.

Home-Start verbindt ouders met andere opvoeders. Als vrijwilliger komen die een jaar lang één keer in de week langs voor ‘een steuntje in de rug’. Ze hebben zelf ervaring met opvoeden en nemen hun ervaring mee om te delen. De vrijwilligers zijn hiervoor getraind, maken tijd, luisteren en haken in op wat ouders zelf vragen.

Vroegtijdige opvoedsteun

Vroegtijdige opvoedsteun voorkomt dat gewone opvoedvragen uitgroeien tot hulpvragen. “We merken dat Home-Start harder nodig is dan ooit”, ziet programmaleider Gerda Groen. “Er wordt tegenwoordig veel van gezinnen gevraagd. Als het even niet lukt met het opvoeden kan de druk en stress behoorlijk oplopen.” Zij wijst er op de Home-Start opvoeden minder wil problematiseren en juist meer normaliseren. “Opvoeden is iets van ons allemaal. Home-Start activeert daarom de community om er samen voor te zorgen dat kinderen in een warme en verantwoorde omgeving kunnen opgroeien.”

Gerda wijst erop dat zowel de ouders als de kinderen zich gezien voelen door de vrijwilliger. “Uit zowel de praktijk als onderzoek blijkt dat het door deze laagdrempelige steun beter gaat met een gezin.  Ouders ervaren minder stress. Daardoor kunnen zij na verloop van tijd vaak weer zonder hulp verder met hun gezin.”

Voor alle ouders

Het opvoedprogramma heeft ook waarde voor de vrijwilligers doordat zij zich inzetten voor een gezin. De gemeenten die Home-Start aanbieden, kiezen er bewust voor om de pedagogische  basis van ouders te versterken en te zorgen voor gezonde wijken waarin mensen omzien naar elkaar. 

Alle ouders mogen steun vragen aan Home-Start. “Vragen of problemen in gezinnen moet je niet laten sudderen”, vertelt voormalig wethouder Dirk Hylkema van de gemeente Skarsterlân. “Je wilt er zo snel mogelijk bij zijn. Veel mensen vinden het lastig om hulp te vragen. De gang naar formele zorg is lang niet altijd nodig. Als wethouder zocht ik samen met de beleidsambtenaar naar programma’s die zorg heel dichtbij brengen en laagdrempelig zijn. Dat werd Home-Start.”

Home-Start in het kort

Het Home-Start programma is een officieel erkend en wetenschappelijk onderbouwd programma. Een onderzoek uit 2015 liet al zien dat de opvoedsteun van Home-Start na het vertrek van de vrijwilliger in ieder geval tot tien jaar doorwerkt.

Home-Start is een internationaal programma voor opvoed- en gezinsondersteuning dat wereldwijd wordt aangeboden in meer dan twintig landen. Alle vrijwilligers krijgen trainingen en begeleiding door een professionele coördinator en doen elk jaar mee aan meerdere terugkomstbijeenkomsten. Het vrijwilligerswerk van Home-Start is voor gezinnen gratis.

Meer weten?

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan