Een driftbui in de supermarkt, niet aan willen kleden, angstig langs de kant zitten mokken in plaats van lekker meedoen, soms word je er als ouder knettergek van. Maar je kind maakt het je niet expres lastig, zijn brein is nog niet volledig ontwikkeld. Geen wonder dat je kind zo’n ongeleid projectiel lijkt – zo voelt het zich ook! In dit baanbrekende, praktische boek laten Daniel J. Siegel en Tina Payne Bryson zien hoe het kinderbrein zich ontwikkelt en hoe je inzichten uit de neuropsychologische kunt toepassen bij het opvoeden.

Het hele brein, het hele kind. Auteur: Daniel J. Siegel, co-auteur: Tina Payne Bryson; recensie: Petra Nell

Het boek beschrijft met 12 strategieën hoe je als ouder kan opvoeden met het brein in gedachten. In vijf hoofdstukken wordt uitleg gegeven over de werking van het kinderbrein en hoe je vanuit deze theorie een strategie kan inzetten tijdens de opvoeding. De theorie is in begrijpbare taal beschreven en middels praktische voorbeelden, waar iedere ouder zich in kan herkennen, wordt uitgelegd hoe je de strategie kan toepassen.

Praktische voorbeelden

De voorbeelden die het boek beschrijft, gaan over alledaagse gebeurtenissen. Een ouder met een driftige peuter die met haar handen in het haar zit. Niet wetende hoe zij haar kind hieruit kan krijgen. Na het lezen van de uitleg over het brein, weet je als ouder dat deze driftbui vanuit het onderbrein is en dat je daar met troost op kan reageren. Een driftbui uit het bovenbrein zal juist vragen om het stellen van duidelijke grenzen.

In een ander voorbeeld gaat het over een jong verdrietig meisje. In plaats van het wegwimpelen en ontkennen van emoties, kun je als ouder een kind leren dat gevoelens komen en gaan. Bijvoorbeeld als een wolk van emotie die voorbijtrekt. Het is een manier om een kind vaardigheden te leren om hun eigen leven te gaan sturen. En zo geeft het boek vele voorbeelden, waarbij ook het effect op langere termijn effect op het brein wordt weergegeven wanneer je de strategie toepast.

Advertentie

Absolute aanrader voor ouders en professionals

Vele ouders weten dat zij van een baby van 6 maanden oud niet kunnen verwachten dat het al zal gaan lopen: daar is het immers motorisch gezien nog niet aan toe. Zo zou het voor alle ouders ook fijn zijn om meer kennis te hebben van het kinderbrein. Om bijvoorbeeld te weten dat het rechterbrein bij kinderen tot ongeveer 3 jaar dominant is en wat dat in de praktijk betekent. En hoe je als ouder het linkerbrein kan ‘trainen’ om een kind te leren ervaringen te verwerken. Voor het kind is het prettig dat een ouder met begrip kan reageren op zijn doen en laten. Maar de meerwaarde van kennis over het brein reikt verder:  ook voor de ouder is het natuurlijk fijn te begrijpen waarom een kind doet wat hij doet.

Dit boek heeft zoveel eye-openers. De 12 strategieën zijn weliswaar wat veel om in één keer toe te passen. Maar na het lezen van het boek weet je welke strategie(ën) binnen de eigen situatie als eerste de aandacht krijgt. Kortom, dit boek is een absolute aanrader voor ouders en professionals!

Het hele brein, het hele kind >>

Petra Nell – Founder Taal voor Taal

‘Taal voor Taal’ geeft cursussen aan ouders en professionals over communicatie met jonge kinderen. Vanuit de kennis van het kinderbrein, de spraak- en taalontwikkeling én de motorische ontwikkeling. Als communicatiemiddel wordt baby- en kindergebaren ingezet, omdat dit de taal is die jonge kinderen kunnen inzetten voordat zij de gesproken taal kunnen maken.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan