Vanaf 1 januari 2022 valt de interventie MeeleefGezin onder Impluz (onderdeel van Dimence Groep). MeeleefGezin zorgt voor een koppeling tussen een vrijwillig meeleefgezin en een ander gezin. Er wordt vrijwillig opvang geboden aan een jong kind waarvan de ouders psychische problemen hebben.

MeeleefGezin richt zich bij de start op kinderen van -9 maanden tot en met 4 jaar van ouders met psychische problemen. De interventie biedt deze gezinnen een vrijwillig gezin aan, dat het kind regelmatig opvangt. Het kind doet positieve ervaringen op in deze vertrouwde en stabiele tweede omgeving. Deze ervaringen dragen bij aan een gezonde ontwikkeling van deze kinderen en geven ruimte aan een optimale relatieopbouw tussen ouder(s) en kinderen. Het geeft ouders met psychische of verslavingsproblemen even lucht. Dit draagt bij aan hun eigen welzijn en de relatie met hun kinderen.

Krachtige interventie

De inzet van meeleefgezinnen is een krachtige interventie die aansluit bij deze ontwikkeling. “Dat wat MeeleefGezin doet, past goed bij wat Impluz voor mensen met een psychische kwetsbaarheid doet”, vertelt Hans Bonten (Impluz). “Impluz is gericht op preventie en innovatie en daar past de inzet van MeeleefGezin prima bij.” Bij Dimence Groep is veel kennis en expertise aanwezig op het gebied van onder meer de behandelvisie Infant Mental Health (IMH). “We verwachten dat de interventie MeeleefGezin straks stabieler staat en dat er meer ruimte komt voor doorontwikkeling” zegt Sandra de Goeij (MeeleefGezin).

Toekomst

Beide organisaties zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Namens MeeleefGezin gaat de inhoudelijk coördinator Phineke Tielenius Kruythoff er samen met Impluz voor zorgen dat meer kinderen de steun van een meeleefgezin mogen ervaren. Impluz zorgt ervoor dat zowel de meeleefgezinnen als de ouders terecht kunnen bij beroepskrachten. Dit geldt zowel voor de training van meeleefgezinnen, als voor de begeleiding van gezinnen en ouders in de jaren daarna.

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan