Home-Start is een laagdrempelig programma dat in meer dan 160 gemeenten wordt aangeboden. Vrijwilligers bieden ouders in het kader van het programma al vanaf de zwangerschap steun bij de opvoeding. Dit gebeurt tot in het eerste levensjaar van een kindje. Het programma is wetenschappelijk onderbouwd en kan formele hulpverlening voorkomen.

Foto © Home-Start / Anneke Hymmen

Omdat er zoveel gebeurt tijdens de zwangerschap, is het fijn als iemand luistert naar het verhaal van de aanstaande moeder en haar een steuntje in de rug biedt. Of misschien heeft ze al een kindje en voelt het deze keer totaal anders. Het is belangrijk om niet te lang te wachten en vroegtijdig hulp te bieden.

Laagdrempelig en informeel

De vrijwilligers van Home-Start hebben ervaring met opvoeden, maar zijn geen hulpverleners. Daardoor is het contact met de ouders laagdrempelig en informeel. Wel zijn de vrijwilligers goed voorbereid en getraind door een coördinator, die meestal ervaring in de hulpverlening heeft.

Vroegtijdig steun werkt

In Nederland is Home-Start het enige wetenschappelijk onderbouwde programma dat op deze manier ouders bij hun lichte, alledaagse opvoedvragen ondersteunt. Door vroegtijdig met de ouders te werken aan hun draagkracht en veerkracht, kun je voorkomen dat alledaagse vragen uitgroeien tot problemen. Dit kan het inzetten van formele hulpverlening voorkomen. De opvoedsteun werkt na het vertrek van de vrijwilliger in ieder geval tot tien jaar door, liet onderzoek naar Home-Start in 2015 zien.

Blog uit eigen ervaring

Foto © Home-Start / Anneke Hymmen

Bianca Klaver is sinds vijf jaar Jeugdverpleegkundige bij GGD Groningen. Zij vertelt in een blog op Gemeente.nu over Home-Start: “Voor gezinnen die geen echt formele hulpverlening nodig hebben en die je wel een steuntje in de rug gunt, zoek je een andere vorm van steun. Begin dit jaar zag ik hier een buitenlandse moeder die een tweeling kreeg. Zij is aan een vrijwilliger gekoppeld. Die denkt met de moeder mee, want ze kon goed een steuntje in de rug gebruiken met de komst van niet één, maar twee kindjes. Ook in het kader van Kansrijke Start is het goed om te weten dat Home-Start al tijdens de zwangerschap kan worden ingezet. Dit kan voor aanstaande ouders, in kwetsbare situaties, een waardevolle ondersteuning zijn, naast professionele hulpverlening.”

Website Home-Start

Home-Start geeft opvoedsteun aan ouders met kinderen van 0 t/m 6 jaar en tijdens de zwangerschap. In steeds meer gemeenten wordt Home-Start ook aangeboden aan ouders met kinderen vanaf 7 jaar.

Ga voor meer informatie naar www.home-start.nl; op de website staan ook de locaties voor Home-Start

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan