Overbelaste ouders koppelen aan ervaren buurtgenoten. Dát is de inzet van Buurtgezinnen. De informele steun voorkomt niet alleen veel leed bij kinderen en ouders, maar bespaart ook fors op  (jeugdhulp)uitgaven.

Soms zit een gezin alles tegen. Problemen stapelen zich op in een gezin en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Buurtgezinnen.nl is er voor deze gezinnen. De overbelaste ouders krijgen op vrijwillige en laagdrempelige wijze steun van stabiele gezinnen in de buurt.

Goed voor kind én ouders

De sociale opbrengsten blijken groot. Bij de meeste vraagkinderen groeit hun sociaal emotionele ontwikkeling en mentaal welbevinden. Buurtgezinnen vergroot hun wereld en veerkracht en bij sommigen neemt ook hun pro-sociaal gedrag en zelfredzaamheid toe.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Ook bij vraagouders groeit hun mentaal welbevinden. De steun geeft nieuwe energie en innerlijke rust. Buurtgezinnen draagt bij aan (gestage) verbetering van het gezinsklimaat en de relatie en interactie tussen ouders en kinderen. Hierdoor wordt veel leed voorkomen, doordat kinderen in hun eigen gezin kunnen opgroeien. Ook ontstaan er vriendschappen tussen gezinnen, en stimuleert Buurtgezinnen de integratie van nieuwkomers-gezinnen en de participatie van ouders.

Buurtgezinnen resulteert bovendien in financieel voordeel voor gemeenten. Bij het merendeel van de vraaggezinnen kan namelijk formele hulp worden voorkomen, afgeschaald of beëindigd. Uit onderzoek blijkt dat gemeenten met Buurtgezinnen besparen op (jeugdhulp)uitgaven.


Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan