Een veilige hechting kan gestimuleerd worden door te mentaliseren. Het NCJ en Rino Zuid werken daarom nu aan de ontwikkeling van de game ‘Mentaliseren’. De game kan interdisciplinair gespeeld worden.

Leren mentaliseren is voor iedereen van belang, in het bijzonder in de eerste 1000 dagen van het leven van een kind. Dit versterkt de hechting en maakt het kind weerbaarder en gezonder.

Ouders kunnen ‘mentaliseren’ inzetten om een veilige gehechtheid te bevorderen. Mentaliseren is volgens Dr. Moniek Zeegers, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, een vorm van verbeelding: Ouders die mentaliseren herkennen signalen die het kind afgeeft, voelen aan wat het wil en benoemen dat ook. Als dit inderdaad overeenkomt met de behoeften van het kind, geeft dat aan dat de ouder over sensitiviteit beschikt. Het kind voelt zich hierdoor veilig en kan zich op een goede manier hechten.

Early Life Stress

Het NCJ-literatuuronderzoek ‘Stress bij kinderen: hoe houden we het gezond?’ maakt duidelijk dat er in de ontwikkeling van het kind twee extra kwetsbare periodes zitten: in de eerste 1000 dagen van het kind en in de adolescentiefase. Mentaliseren blijkt een belangrijke sleutelfactor te zijn in het voorkomen van chronische stress bij jonge kinderen (Early Life Stress). Zo is het bijvoorbeeld dankzij het mentaliserend vermogen van moeders dat zij een veilige hechting met haar kind opbouwt. En dit mentaliserende vermogen kan worden vergroot, zodat er, ook als de ouder zelf niet veilig gehecht is, toch een veilige gehechtheid tot stand kan komen. Zelfs bij de peuterleeftijd kan nog een veilige gehechtheidsrelatie met mentaliseren worden bevorderd (Hoffman et al., 2006). Alle reden om deze kennis te integreren in de dagelijkse praktijk van professionals die met deze ouders werken.

Meespelen en de game uitproberen?

Samen met Rino Zuid is het NCJ een game aan het ontwikkelen die ondersteunt bij het ontwikkelen van het mentaliserend vermogen. Een game die interdisciplinair gespeeld kan worden en een prachtige kans biedt voor het versterken van een kansrijke start.

De game gaat in de week van 14 juli getest worden. Met een groep van 12 personen vindt zowel op een ochtend als op een middag een test plaats. Heb je interesse of wil je meer weten? Neem dan contact op met Ellen-Joan Wessels via ejwessels@ncj.nl.

Born: ncj.nl

 

 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan