Recensie ‘Vadervuur’ door Bob de Raadt

Jeroen de Jong laat in ‘Vadervuur’ vol passie zien wat vaderschap voor hem betekent en hoe hij zijn ervaringen met andere vaders deelt. Het boek is dan ook een vurig pleidooi voor actief, authentiek, betrokken en uitdagend vaderschap. De auteur geeft talloze voorbeelden hoe hij zijn vaderschap in het contact met zijn kinderen vorm gegeven heeft. Het is een ontdekkingstocht, omdat elk kind weer z’n eigen unieke karakter en ontwikkeling heeft.

Hij stelt de volgende vragen aan vaders: “Waar word jij blij van? Waar zit je plezier? Je avontuur? Je humor? Hoe kun jij die sprankelende vader zijn waar je kind op zit te wachten?”. Ook andere vragen komen aan de orde: “Wanneer ben je ene goede vader? Wat zou je tegen je eigen vader willen zeggen , maar zeg je niet? Wat deed je het liefst toen je een kind was?”.

Jeroen de Jong komt in zijn boek regelmatig terug op de relatie met zijn eigen vader en welke invloed dat contact op hem gehad heeft. Dat zijn boeiende, indringende impressies over het schuren in een vader-zoonrelatie.

Motorongeluk

Hij beschrijft ook een ingrijpende gebeurtenis als zijn vader als 13-jarige jongen zijn vader plotseling verliest door een motorongeluk. De oma van Jeroen raakt daarbij zwaar gewond, maar overleeft het ongeluk wel. Een ingrijpende geschiedenis. Over het ongeluk en het verlies van de opa van Jeroen wordt echter niet meer gesproken en dat heeft enorme, negatieve invloed op de vader van Jeroen. Huilen hoort er niet bij: ‘Boys don’t cry!’. Uiteindelijk is er een herstelfase in hun onderlinge contact als zijn vader ernstig ziek wordt en Jeroen hem vaker gaat opzoeken.

Voorleven

De Jong richt zich sinds een aantal jaren op het trainen van vaders. Tijdens deze bijeenkomsten, waarin vaders met elkaar in gesprek gaan en van elkaar leren, komen talloze vragen en ervaringen, twijfels en emoties naar voren. Luisteren  naar elkaar en elkaar bemoedigen hoort daarbij, evenals inspiratie opdoen, herkenning vinden, confrontaties aangaan, samen vuurtje stoken en na zo’n sessies anders thuis komen. “Leven is voorleven”. Niet alleen door “de kracht van kwetsbaarheid”, maar ook door van elkaar leren, kameraadschap, en te leven met een open hart.

Ook voor zorg- en hulpverleners

Het boek is overzichtelijk ingedeeld in zeven onderdelen: 1) ruimte maken, 2) inwijding, 3) de plek van je ouders, 4) denken-voelen-doen, 5) van opvoeden naar voorleven, 6) ouders én geliefden en 7) de wereld in. Boeiende en relevante thema’s, prettig uitgewerkt en met leerzame voorbeelden. Het boek leest fijn en zal menig vader een bron van inspiratie zijn. Prachtige layout ook. Dit praktijkboek is uitstekend bruikbaar in de geboortezorg (als eyeopener) en voor zorg- en hulpverleners die met gezinnen en families werken.

Jeroen de Jong (2023) Vadervuur, volg je eigen opvoedkoers en word de vader die je je kind gunt – Amsterdam: Uitg. Samsara (240 pp.; ISBN: 978 94 93301 31 3; Prijs: € 23,99).

Recensie, geschreven door Bob de Raadt, freelance contextueel maatschappelijk werker, gastdocent bij de Erasmus MC Academie, boekenrecensent/blogger, vader en vadercoach, www.bobderaadt.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan