Vroegtijdig signaleren van risico’s op opvoed- en opgroeiproblemen. Vooral bij jonge kinderen is dit van groot belang. De SPARK-methodiek helpt hierbij. Deze bestaat uit een gestructureerd vraaggesprek dat de jeugdverpleegkundige ondersteunt in het gesprek met de ouders. SPARK is door het RIVM erkend als ‘Goed onderbouwd’.

SPARK

De SPARK-methodiek behandelt nauwgezet iedere specifieke opgroeisituatie. Hierdoor worden eventuele opvoed- en ontwikkelingsproblemen in een vroeg stadium gesignaleerd. Met de methode komt de jeugdverpleegkundige tot een betrouwbare inschatting of het om een laag, verhoogd of hoog risico op opvoed- en ontwikkelingsproblemen gaat. SPARK biedt een gespreksstructuur die de unieke situatie van een gezin in kaart brengt en de basis vormt voor verdere opvolging. Zo vindt gezamenlijke besluitvorming rondom de ontwikkeling van het kind plaats.

SPARK18

De variant SPARK18  is door het RIVM erkend als ‘Goede aanwijzingen voor effectiviteit’. SPARK18 kun je als professional inzetten bij kinderen van 18 maanden. Het instrument helpt om samen met ouders te bepalen welk zorgpad gevolgd kan worden. Deze variant van de SPARK blijkt goed toepasbaar in de dagelijkse JGZ-praktijk. En is nu erkend op niveau 3, ‘Goede aanwijzingen voor effectiviteit’.

Meer weten?

Website SPARK-methodiek

ZonMw-programma Versterking Uitvoeringspraktijk JGZ

ZonMw-thema Jeugdgezondheidszorg

ZonMw-thema Jeugd

Bron: zonmw.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan