SPARK-methodiek erkend door RIVM

0
520

Vroegtijdig signaleren van risico’s op opvoed- en opgroeiproblemen. Vooral bij jonge kinderen is dit van groot belang. De SPARK-methodiek helpt hierbij. Deze bestaat uit een gestructureerd vraaggesprek dat de jeugdverpleegkundige ondersteunt in het gesprek met de ouders. SPARK is door het RIVM erkend als ‘Goed onderbouwd’.

SPARK

De SPARK-methodiek behandelt nauwgezet iedere specifieke opgroeisituatie. Hierdoor worden eventuele opvoed- en ontwikkelingsproblemen in een vroeg stadium gesignaleerd. Met de methode komt de jeugdverpleegkundige tot een betrouwbare inschatting of het om een laag, verhoogd of hoog risico op opvoed- en ontwikkelingsproblemen gaat. SPARK biedt een gespreksstructuur die de unieke situatie van een gezin in kaart brengt en de basis vormt voor verdere opvolging. Zo vindt gezamenlijke besluitvorming rondom de ontwikkeling van het kind plaats.

SPARK18

De variant SPARK18  is door het RIVM erkend als ‘Goede aanwijzingen voor effectiviteit’. SPARK18 kun je als professional inzetten bij kinderen van 18 maanden. Het instrument helpt om samen met ouders te bepalen welk zorgpad gevolgd kan worden. Deze variant van de SPARK blijkt goed toepasbaar in de dagelijkse JGZ-praktijk. En is nu erkend op niveau 3, ‘Goede aanwijzingen voor effectiviteit’.

Meer weten?

Website SPARK-methodiek

ZonMw-programma Versterking Uitvoeringspraktijk JGZ

ZonMw-thema Jeugdgezondheidszorg

ZonMw-thema Jeugd

Bron: zonmw.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here