Vroegtijdig signaleren van risico’s op opvoed- en opgroeiproblemen. Vooral bij jonge kinderen is dit van groot belang. De SPARK-methodiek helpt hierbij. Deze bestaat uit een gestructureerd vraaggesprek dat de jeugdverpleegkundige ondersteunt in het gesprek met de ouders. SPARK is door het RIVM erkend als ‘Goed onderbouwd’.
SPARK
De SPARK-methodiek behandelt nauwgezet iedere specifieke opgroeisituatie. Hierdoor worden eventuele opvoed- en ontwikkelingsproblemen in een vroeg stadium gesignaleerd. Met de methode komt de jeugdverpleegkundige tot een betrouwbare inschatting of het om een laag, verhoogd of hoog risico op opvoed- en ontwikkelingsproblemen gaat. SPARK biedt een gespreksstructuur die de unieke situatie van een gezin in kaart brengt en de basis vormt voor verdere opvolging. Zo vindt gezamenlijke besluitvorming rondom de ontwikkeling van het kind plaats.
SPARK18
De variant SPARK18 is door het RIVM erkend als ‘Goede aanwijzingen voor effectiviteit’. SPARK18 kun je als professional inzetten bij kinderen van 18 maanden. Het instrument helpt om samen met ouders te bepalen welk zorgpad gevolgd kan worden. Deze variant van de SPARK blijkt goed toepasbaar in de dagelijkse JGZ-praktijk. En is nu erkend op niveau 3, ‘Goede aanwijzingen voor effectiviteit’.
Meer weten?
ZonMw-programma Versterking Uitvoeringspraktijk JGZ
ZonMw-thema Jeugdgezondheidszorg
Bron: zonmw.nl
Zie ook: