Recensie ‘Een buik vol prikkels’ door Sylvia van der Salm

Schrijfster Puck Witsmeer heeft autisme (Asperger). In ‘Een buik vol prikkels’ beschrijft zij open en eerlijk haar leven vanaf het moment dat zij met haar man denkt aan zwanger worden totdat haar zoontje twee jaar is. De schrijfster vroeg zich af hoe het is om zwanger te zijn en een kindje te hebben als je door je autisme snel overprikkeld raakt. Ze vond geen boeken over ouders met autisme en heeft daarom zelf dit boek geschreven. Het is een prachtig verhaal en zeer informatief!

Ontdekkingsreis

De tekst achterop het boek eindigt met: ‘Ga met mij mee op ontdekkingsreis en ervaar door de ogen van mij als vrouw met autisme hoe het is’. De ontdekkingsreis van de schrijfster is per fase voor, tijdens en na de zwangerschap openhartig beschreven. Al haar twijfels en vragen komen naar voren. Dit zijn specifieke twijfels en vragen die ouders met autisme hebben. Bijvoorbeeld of ze de onvoorspelbaarheid die bij een zwangerschap en bevalling horen wel aankan en hoe groot de kans op een kindje met autisme is. Maar ook twijfels waar alle ouders mee te maken krijgen, zoals over het wel of niet stoppen met borstvoeding geven.

Het levensverhaal is vlot geschreven en opgesplitst in overzichtelijke hoofdstukken. De tekst is afwisselend recht of cursief gedrukt. De cursief gedrukte stukjes tekst leggen de gedachten en keuzes van de schrijfster uit. Ook wordt in deze stukjes teruggekeken op momenten in het verleden of wordt uitgelegd wat gelezen is. Als in het verhaal de ruggenprik aan de orde is, wordt in het cursieve stukje daarna bijvoorbeeld uitgelegd wat de schrijfster over dit onderwerp had opgezocht.

Praktische tips/

In het boek staan veel praktische tips voor de lezer met of zonder autisme. Zo staat er uitgelegd wat een kinderwensspreekuur is en wat er bij zwangerschapsyoga aan bod kan komen. Ook wordt beschreven wat een verloskundige kan doen om rekening te houden met autisme. Daarnaast bevat het boek een mooi voorbeeld van een geboorteplan.

Tekeningen

De opgenomen tekeningen zijn van de hand van de schrijfster zelf. Ze visualiseert schematisch of via een portret waardoor ze overprikkeld kan raken. De tekeningen geven weer hoe ze zich voelt of hoe ze denkt. Het boek bevat een aantal foto’s, bijvoorbeeld van haar vakantie of de bevalling. Daarnaast staat er een mooi gedicht in het boek van de zus van de schrijfster over wat autisme voor haar betekent.

Aanrader

Dit boek is een aanrader voor alle (aanstaande) moeders en vaders, met of zonder autisme. Het is ook een mooi en informatief boek voor iedereen die te maken kan krijgen met ouders met autisme en zeker voor verloskundigen, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen en kraamverzorgsters.

Een buik vol prikkels >>

Sylvia van der Salm is leerkracht en logopedist. Momenteel werkt zij als logopedist in een kinderdagcentrum. Daar behandelt zij logopedische problemen bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand, autisme, cerebrale parese, Downsyndroom, ernstige meervoudige beperking of andere syndromen. Sylvia heeft veel ervaring met kinderen die niet of nauwelijks spreken en Applied Behavior Analysis (ABA) bij jonge kinderen met autisme.

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan