Recensie ‘De kracht van spel’ door Claudia Beers

Waarom is spel zo belangrijk in het leven van jonge kinderen? Op die vraag gaat ‘De kracht van spel’ dieper in. Daarbij staan veel voorbeelden uit de praktijk. Als professional krijg je, mede dankzij veel inspirerende foto’s en illustraties goede handvatten aangereikt om spelvormen te verrijken. Een aanrader!

De auteurs, Annerieke Boland, Ilse Aerden, Jo Van de Weghe en Caroline Vancraeyveldt, leggen niet alleen de kracht van spel uit, maar gaan een stap verder. Vanuit het welbevinden en de betrokkenheid die verworven wordt door spel nemen zij je mee in hoe je kunt werken aan een goede relatie met kinderen.

Systematische aanpak

De aanpak Samen-Spel wordt als initiatief aangedragen om leerkrachtstrategieën als observeren, imiteren en verwoorden van het spel bewust in te zetten om te werken aan de relatie tussen professional en kind. Het betreft een systematisch aanpak voor kinderen waar je moeilijker contact mee krijgt of die het contact met jou meer nodig hebben. Samen-Spel is ontwikkeld aan de KU Leuven in 2010 en verder uitgewerkt aan de UCCLL vanaf 2013.Cover van het boek De kracht van spel

Positioneren taal

Verder wordt er aandacht besteed aan hoe je taal sterker kunt positioneren in en tijdens spel, maar ook hoe je naar het spel van de kinderen kunt kijken door een ‘wiskundige bril’. Op deze manier merk je hoeveel doelen er aan bod komen tijdens spel. Als je daarbij gaat meespelen middels de aanpak van de drie V’s – Verkennen, Verbinden en Verrijken – (De Haan, 2012) kun je het spel echt naar een hoger plan tillen.

Advertentie

Sprokkeldagen

In hoofdstuk 6 staat uitgelegd hoe je met peuters meer thematiserend aan de slag kunt gaan door het inzetten van ‘sprokkeldagen’ en op welke manier je dit met kleuters kunt verbreden en verdiepen. Hierin komt ook een stukje pre-teaching aanbod om te werken aan bijvoorbeeld spreekdurf bij kinderen.

Mooi naslagwerk

‘De kracht van spel’ is een mooi naslagwerk over hoe pedagogisch medewerkers en leerkrachten die werken met kinderen tussen de 2 en 6 jaar spel kunnen inzetten. Tevens kunnen professionals die werken met kinderen en specifiek met spel bezig zijn en/of de verbinding met kinderen willen aangaan door middel van spel dit boek gebruiken. De tekst is verrijkt met inspirerende foto’s uit de praktijk en illustraties. Door de gladde, stevige pagina’s ligt het lekker in de hand. Het lettertype leest prettig en wordt afgewisseld in kleur om structuur aan te geven tussen de verschillende soorten tekst. Daarnaast zijn belangrijke woorden en zinsdelen dikgedrukt, wat ook makkelijk terugzoekt en samenvat.

In de literatuurlijst en verantwoording staan QR-codes en websites waar de lezer meer informatie over de onderwerpen kan vinden. Van verschillende praktijkvoorbeelden, die uitgeschreven zijn in het boek, zijn ook online filmpjes beschikbaar. Het is zeker een meerwaarde deze te bekijken om te zien hoe het Verkennen, Verbinden en Verrijken ingezet wordt.

De kracht van spel >>

Claudia Beers – van Bakel, leerkracht PO (niet praktiserend) met opleiding Specialist Jonge kind, freelanceauteur educatieve lessen, trainer ‘De Kleuterspecialist’ in o.a. ‘Spelend leren bij het jonge kind’.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan